Отрано напълниха сергиите на Цветница 2017 в Ловеч

Отрано напълниха сергиите и завъртяха чеверметата в центъра на Ловеч за Цветница 2017. Празникът в събота и неделя (8 и 9 април) се очертава да бъде много по-пъстър и разнообразен от всяка друга година. Над 100 занаятчии със сергии, от тях 39 са утвърдени майстори.


Цветница е традиционен празник на цветята, изкуствата и занаятите. По обем заявките за тази година три пъти повече от миналата година.
За първи път в изложението на художествените занаяти по покана на Община Ловеч участие вземат като специални гости 10 майстори и творци с демонстрации. Гостите са от Габрово, Велико Търново, Троян и Калофер, за които ще бъдат изградени 4 шатри пред Младежкия дом.
Още в петък сутрин площад „Екзарх Йосиф Първи“ бе запълнен от занаятчии и търговци. Отредени са места за продажба на цветя и захарни изделия. Изградени са шатрите, в които всеки може да опита варошлийските питки и ловешките кебапи. Любителите на бирата ще могат да опитат домашно приготвена бира от майстори пивовари. Чеверметата димят от сутринта.
На два площада за събота и неделя има естради с фолклорни програми и концерти на Латинка Петрова, Младен Митков, Ива Давидова, оркестър „Ловеч“ ,Христо Косашки, Пепи Христозова, „Танцьорите“, Ангелина Милева и танцов състав Ловеч при ЦПЛР – ОДК Ловеч.
Кулминацията на Цветница е в неделя със Златоустова Света Литургия (Приземен храм „Въведение Богородично“ при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“), а от 11 часа е празнично шествие и ритуал „По вода“ (традиционен обичай „Кумичене“ на Пешеходния мост).
На гаровия площад „Инж. Трифон Трифонов“ са разположени атракционни обекти – различни люлки и увеселителни съоръжения.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.