Йоглав като приказка за водата, гората и пролетта

Читалище „Пробуда 1926” с. Йоглав организира няколко събития по повод пролетта и така представи селото като приказка за водата, гората и пролетта.

За Световния ден на приказките и разказвачите – 20 март, читалищната библиотека гостува на детска градина „Слънце” Ловеч с торба приказки.
По покана на старши учителите Галина Петрова, Росица Йорданова и Добринка Калчевска, разказвачът-библиотекар Еленка Щерева омая малчуганите от групите с вълшебни приказки. Децата попиваха всяка дума и грейналите им очички показваха колко са щастливи в Деня на щастието, който се отбелязва в цял свят.
Празникът на приказката е започнал в Швеция през 1991 г. Той вече е международен празник, организират се многобройни събития, свързани с приказките и техните разказвачи. Всяка година събитията се съсредоточават около определена тема – птиците, мостовете, луната, светлината и сянката, дърветата.
За 2017 година темата е „Преобразяване”, която много се харесва на всички деца. Малките палавници не само слушаха, но и после сами разказваха, разпознаваха и съчиняваха приказки.
Събитията в йоглавското читалище продължиха и на следващия ден, когато самодейците с песни, знамена и плакати, начело с председателя Габриела Христова, проведоха излет извън селото, за да посрещнат пролетта и отбележат Световния ден на гората, 21 март и Световния ден на водата, 22 март. Акордеонистът Стоян Александров пригласяше на певиците в изпълнение на „Хубава си моя горо” и други песни, свързани с хубавата природа. „Да пазим горите и нашата река Осъм !” – това беше мотото на пролетния поход на читалищните дейци.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.