Шествие-поклонение до лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч

 

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се включи днес в шествието-поклонение пред паметта на жертвите в лагера „Слънчев бряг“, като за пореден път измина маршрута заедно с гражданите до каменната кариера край Ловеч. На мястото, където е бил лагерът за политически затворници, дойдоха граждани, представители на десни партии и организации на репресираните българи.


„Община Ловеч прави и ще прави всичко възможно, за да се разкрива истината за това минало чрез кръгли маси, пресконференции, дискусии, прожекции, с представяне на факти от научна историческа гледна точка. Няма да позволим омразата да ни води, бурените на омразата да обземат това място“, изтъкна в словото си Корнелия Маринова заяви, която е първият кмет на Ловеч, който почита паметта на жертвите. Тя призова институции и асоциации да работят повече с младите хора, за да се знае историята. В началото на поклонението Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеници отслужи панихида за загиналите.
На поклонението, както всяка година, дойде и един от малкото останалите живи днес лагеристи Кольо Вутев (77 г.) от село Торос. Като 19-годишен младеж той по случайност се е спасил от тежкия режим, защото бил спортист. Бай Кольо изрази съмнения, че загиналите са само 155 души, както е по документи – според него са много повече.
В памет на жертвите бяха поднесени венци и цветя от присъстващите. Ръководството на Община Ловеч в лицето на кмета Корнелия Маринова и председателя на Общинския съвет Петър Цолов също поднесоха венец пред паметната плоча.
Шествието се провежда за 28-ми пореден път и се организира от СДС – Ловеч.
Лагерът край Ловеч е съществувал под името трудова група поделение 0789 на „Въдворяване и Изселване“, към МВР в Ловеч в периода 1959-1962. Името му „Слънчев бряг“ препраща към черноморския курорт и е използвано садистично от комунистическите власти като заплаха и предупреждение срещу онези, които са дръзнали да надигнат глава срещу режима на Тодор Живков.

Дни преди шествието до „Слънчев бряг“ Община Ловеч постави три информационни табели по пътя към паметното място, за да се стига по-лесно до кариерата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s