Днес е традиционното шествие- поклонение в лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч

сн. архив 2016

 

 

Днес, 18.03.2017 г., е традиционното шествие- поклонение в лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч. Шествието се събира в центъра на Ловеч в 10.30 ч. и тръгва в 11 ч. към кариерата.
Самото поклонение и панихида в памет на жертвите на един от най-жестоките комунистически лагери е от 12 ч. на каменната кариера на лагера, на 3 км от града в посока Троян.

Очакват се много граждани и бивши политзатворници от страната, сред гостите по предварителна информация ще са Методи Андреев (дясната  платформа „Нова република”), Димитър Главчев (ГЕРБ), Лили Друмева ( съюз „Памет“), Корнелия Маринова (кмет на Ловеч) и други.
Снощи в театъра в Ловеч се състоя разговор с журналиста Христо Христов на тема „Защо е важно да не забравяме жертвите на тоталитарните режими?“ и прожекция на филма „Секретното дело за лагерите“.
В концлагера „Слънчев бряг“ в периода 1959 – 1962 г. са затваряли и унищожавали политически противници на БКП. За създаването му лично докладват устно пред Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков, който не възразява да се открие. По негови разпореждания лагерната администрация налага изключително тежък режим, граничещ със садизъм. През лагера преминават най-малко 1500 души, като убитите са най-малко 151 лагеристи. Сред жертвите са бивши депутати от земеделската опозиция, адвокати, музиканти и търговци, въпреки че комунистическият режим твърди, че лагерът е за хулигани.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.