Министерството на културата осигури 40 000 лева за ремонт на паметника на Левски

 

pa levski

Министерството на културата обяви списък за финансиране във връзка с достойното честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Община Ловеч е сред одобрените кандидати и ще бъдат отпуснати 40 000 лева за реставриране на паметника на Васил Левски. Известно е, че монументът се нуждае от спешен ремонт.


В националния план за различните инициативи са предвидени общо 245 000 лв.
Инициативата е част от Националния план за отбелязване на годишнината на сформирания през януари т.г. Национален инициативен комитет. През цялата 2017 г., която е обявена за година на Левски, са набелязани редица инициативи из цялата страна, включително и в Ловеч.
Сред по-важните от предстоящите събития за Община Ловеч са Националният турнир по футбол на малки вратички на името на „Васил Левски“, който ще се проведе в началото на април.
Припомняме, че през м. май 2016 г., след обстоен анализ на специалисти стана ясно, че е необходим основен ремонт на паметника. Направено е фото и видеозаснемане на обекта отвън и отвътре. Използван е ендоскоп с дисплей и тръба, с дебелина по-малка от около сантиметър. Изготвен е проект за реставрация и консервация на паметника.
Паметникът на Васил Левски е открит на 27 май 1964 г. и е най-големият и внушителен паметник на Апостола у нас. Досега не е правен сериозен ремонт на този символите на града, а са изминали 53 години от поставянето му.
Той е дело на скулпторите Георги Гергов, Илия Илиев, Иван Кесяков, Димитър Димитров и архитектите професор Александър Доросиев и Душко Романов. Върху гранитен постамент извисява ръст скулптурно-архитектурен паметник на Васил Левски с височина 9 метра и тежина 10 тона. Общата височина на паметника е 14 метра.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s