Ловеч почете паметта на Апостола (галерия)

 

lev-1Ритуал по поднасяне на венци и възстановка на клетва на комитетските дейци пред Къкринското ханче бяха сред кулминациите на вчерашните събития, с които Ловеч отбеляза 144-тата годишнина от гибелта на националния герой Васил Левски. Цялата неделя от сутринта до вечерта беше наситена с многообразни събития.

Както е известно, на 18 февруари 1873 г. Васил Левски е обесен в София, паметта му се отбелязва на следващия ден. По този повод стотици граждани се събраха в неделя в ловешкото село Къкрина, където на 27 февруари 1872 г.  турската полиция залавя Апостола. Деца от училище „Васил Левски“ изнесоха вълнуващ рецитал.

Сред множеството бяха участниците в традиционния поход „По стъпките на Апостола“, граждани, както и 30 деца, дошли специално тук от училището в село Негован, област София.

„Васил Левски не успя да надскочи само онзи плет, навеки вплел се народната памет с една развързана връв и с една безгранична скръб. Но той многократно надскача всички ровове и бездни на епохата като истински европейски мислител и републиканец!“, изтъкна в словото си Петър Цолов, председател на Общинския съвет в Ловеч.

Сред официалните лица бяха още кметът на Ловеч Корнелия Маринова, областният управител Пенка Николова, заместник-кметове и заместник-областен управител.

В храма „Успение Богородично“, където дякон Левски е пял, бе отслужена панихида, водена от Ловчанския митрополит Гавриил.

Дискусия с участие на историци имаше в Клуба на дейците на културата. Участваха Теодор Тончев от Регионалния исторически музей, Румен Сейреков от Фондация „Безсмъртни българи“ и Христина Богданова, която е праправнучка на Яна, най-голямата сестра на Васил Левски.

Два часа по-късно пък проф. д-р Пламен Митев изнесе беседа за Васил Левски и неговата дейност в Ловешко, като срещата бе в Ловчанското читалище „Наука -1870“.

Вечерта пред паметника във „Вароша“ се състоя военен ритуал и гражданско поклонение, чрез което ловчалии отдадоха почит към саможертвата на Апостола. Кулминацията беше словото на кмета Корнелия Маринова, в което тя припомни, че цялата 2017 е обявена за година на Левски. „Ловеч, Карлово и София са националните центрове на националното честване. Ние ще покажем, че сме достойни за тази чест и отговорност. Нашите инициативи са богати – през цялата година имаме много събития, театрални постановки, прожекции, срещи с автори – изследователи на делото на Левски и на Възраждането. Очакват ни срещи с участие на деца, спортни състезания, исторически възстановки, беседи за живота на Апостола, включително и осветляване на малко известни и непознати моменти“, изтъкна още Корнелия Маринова.

Вечерта в театъра имаше безплатно представление на „Последната нощ на Апостола“, танцов спектакъл на ансамбъл „Българе“. По същото време се проведе и факелно шествие.

Три национални телевизии отразяваха вчерашните събития в Ловеч.

Паметта на Левски бе почетена и в други градове на областта. В Луковит сложиха две паметни плочи. Едната е на къщата, в която е живял оръжейникът на Левски Витко Лалев Йончев, другата – на фасадата на сграда, където е имало хан, в който Васил Левски е пренощувал при конвоирането му от Търново за София през 1873 година. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.