Живително кино с новата книга на Елица Матеева – премиера на 21 декември във Варна

 

koritsaВсяка нова книга за киното отваря нови пространства за изкуството в неподозирани посоки и цветове. Навярно така ще се случи и с книгата „Целият свят е … кино!”, тъй като авторът е човек, живеещ за и от изкуство. И така….
На 21 декември от 18.00 ч. в Contemporary space (Варна), е представянето на втората книга на Елица Матеева. „Целият свят е … кино!” е сборник от рецензии, посветени на съвременното кино.
Дали животът е кино или киното е живот, ще разберете, ако обичате приключенията на 24-те кадъра в секунда. Киното е визуална провокация, която внушава, въздейства и ни подтиква към промяна.

Киното е трудно приключение за хората, които го създават. „Целият свят е … кино!” е също приключение, форма на обяснение в любов, тук авторът прави своето любовно, словесно вричане на магията, която ни озарява, когато попаднем в тъмния салон.
Кинорецензиите проследяват творчеството на творците: Вим Вендерс, Уди Алън, Братя Тавиани, Нани Морети, Терънс Малик, Гаспар Ное, Фатих Акин, Ксавие Долан и др.Между страниците на книгата не са пропуснати заглавия от най-новото българско кино.
„Целият свят е … кино!”, защото понякога е по-добре да живееш в художествената реалност, в която действителността е обобщение, категоричен извод, приказка за пораснали деца.
Представянето ще се осъществи със специалното участие на актрисите от ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна: Биляна Стоева и Милена Кънева.
Елица Матеева е родена във Варна. Завършва Хуманитарна гимназия и Технически университет (специалност „Право“) в родния си град, а след това – „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Специализира и „Режисура за драматичен театър” с худ. ръководител проф. Пламен Марков. През 2004 г. прави дебют като режисьор на професионална сцена (Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе) с пиесата “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева. Спектакълът получава специалната награда на журито за млад актьор (Весела Казакова) на Друмеви тетарални празници 2004 г.
През последните 3 години е реализирала като ръководител три проекта: театрален спектакъл по романа на Ф.Бегбеде „Любовта трае три години” със заглавието „Sos, любов!“, авторска книга с критика, интервюта и пиеси „Между театъра и киното” и интердисциплинарния творчески проект „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”, изследващ съвременните постижения на скандинавското кино. Пише за 12 magazine. Тя е автор и водещ на кинолектории към отдел „Изкуство” – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна.
Елица Матеева през 2007 г. беше пиар на Ловешкия театър, но напусна след конфликт с тогавашния директор Васил Василев. Като режисьор в Ловеч постави спектакъла “Плейбек” (по „Пати Дифуза“) с Диана Любенова.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.