Работодателите са недоволни от практиката да се сливат почивните дни

Радина Банкова

Радина Банкова

Работодателите са недоволни от последните промени в Трудовия кодекс относно сливането на почивните дни, съобщи Радина Банкова от известна ловешка фирма. Работодателите искат то да бъде по избор според ситуацията, а не да е задължително.
Радина Банкова е председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ), освен това е управител и собственик на „Крис фешън индъстрийс“ ЕАД – Ловеч. Според нея предвидените промени в Кодекса на труда, одобрени от Министерския съвет, не са в полза нито на работодателите, нито на работниците. Припомняме, че на първо четене Народното събрание прие промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и други специални закони, които бяха одобрени от правителството.

Целта на промените бе да се преодолеят недостатъците от досегашната практика на разместване на почивните дни и отработване на обявени за неработни дни в събота, но на практика това не се постига, твърди Радина Банкова. С измененията би трябвало да се гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година. „Това ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес и ще осигури защита на правата на работещите“, отбелязаха тогава от Министерския съвет.
Не се постигат равен брой работни дни през годината, а става по-лошо. Бизнесът у нас иска забрана за сливане на почивни дни, която ще става чрез готвената промяна на КТ в член 154, която вече мина на първо четене в парламента.
Радина Банкова обяснява: „Четирите големи работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БКТП и Стопанска камара, искат да отпадне административното обвързване, правенето на „мостови дни“, а то да бъде по избор според ситуацията, а не задължително. Защото всички, работещи по „сделна форма на заплащане“, са потенциално губещи. Когато се съберат много почивни дни, те остават без сериозна сума пари. А по този модел работят всички в преработващата промишленост. Статистиката показва, че ще имаме по 3-3,5 дни повече почивни дни през годината. Досега почивните дни се определят на основание чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда. Ние предлагаме да отпаднат пълномощията съгласно алинея 2 на МС да прави задължителни „мостови празнични дни“, а да бъдат по избор на работодатели. Имаме писмено становища на КРИБ, също и на нашия текстилен браш. Внесени са в парламентарната комисия на д-р Хасан Адемов. Ние като браншова организация не сме директно представени в Тристранния съвет, а участваме чрез КРИБ“, обяснява Банкова.
Тя припомня, че експортно ориентираните отрасли, които имат план-график, каквото е и нейното предприятие, са ощетени. Няма никакъв финансов механизъм за компенсиране на разликата в заплащането на хората, работещи на “сделна форма“. Например през м. май 2015 г. е имало точно 16 работни дни от 21,3 възможни, което намалило заплатата на работниците с тези 5 дни.
В момента Радина Банкова търси среща с всички депутати от Ловешкия избирателен район, за да ги запознае с този проблем и да си изясни тяхното мнение по въпроса. Досега се срещнала с Антон Долапчиев, предстоят още срещи, споделя Банкова. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.