Актрисата от „Безбог“ на празник на читалището в Александрово, Ловешко

Ирена (вляво) с майка си в Александрово

Ирена (вляво) с майка си в Александрово

 

Актрисата Ирена Иванова, изпълнителка на главната роля в награждавания навсякъде български филм „Безбог“ (2016), днес скромно присъства на празника на читалището в родното си село Александрово, община Ловеч. Още преди тържеството тя се срещна със заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов, който бе дошъл да награди местни самодейци.

 

Самата Ирена, известна още като Рене Карабаш, бе дошла с майка си, изгледа с възторг програмата. Тя е направила първите си стъпки точно на тази сцена, а днес наблюдаваше новите таланти.

alex-1

В официалната част на тържеството заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов връчи поздравителен адрес на Народно читалище „Паисий-1896” в село Александрово по повод навършването на 120 години от създаването му.  Поздравлението бе прието от председателя на читалището Мария Гатева.

„Вече 120 години съхранявате и закриляте българския дух, националната ни идентичност и родните традиции. Вие знаете силата на танца – кръшният ритъм на българското хоро и ръченицата. Носите песента в душите си. Усещате силата на словото. Вие сте хората, за които думите “възрожденски дух, просвета и култура” винаги ще имат стойност. Врекли сте се на читалищното дело и не му изменяте. Запазете все така жив пламъка на духовността, който е запален тук още преди 120 години“, се казва в адреса, подписан от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов връчи и 12 грамоти на изявени самодейци и читалищни дейци, както и отделна грамота на самото читалище.

А то е основано като „културно-просветително огнище“ точно на този ден – 7 декември, през 1896 г., от 35 ентусиасти и родолюбци, припомни в словото си Мария Гатева.

В над двучасовата програма се включиха изпълнители от всички жанрове и възрасти. Още в началото бе изпълнен химнът на селото, в който с ръка върху гърди смесеният хор пя стиховете „Мое Александрово, ти си в моето сърце“.

Изяви се и известната в цялата страна вокална група „Пламък“, която има множество награди и отличия. А влашкото трио „Чучулиги“ бе посрещнато от публиката с бурни аплодисменти. По повод годишнината в читалището имаше фото, акварелна и кулинарна изложба.

alex-2 alex-3 alex-4 alex-5 alex-6

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.