Ахим Пурвин възпя в комикс капитана от Кьопеник

Ахим Пурвин

Ахим Пурвин

Ловешкият зет и приятел на НГ Ахим Пурвин написа и издаде в Берлин книга с рисунки за известния в Германия „капитан от Кьопеник“. На 22 септември Пурвин откри и изложба в Берлин с рисунки от книгата, с което окончателно възпя дръзкия авантюрист отпреди 110 години.


С какво днес капитанът привлече вниманието на нашия художник-карикатурист. Припомняме, че Ахим Пурвин е съпруг на Радка Димитрова, дъщеря на известния фотограф и журналист от близкото минало Радослав Димитров. Исках да разкажа в достъпна и забавна форма историята на капитана, която и днес вълнува и възхищава обикновения човек, разказа Ахим при скорошното гостуване в Ловеч.
Когато случаят се разчува, тогава цяла Германия се е смяла, пояснява днес художникът Ахим Пурвин. Повече от век по-късно фалшивият капитан живее като градска легенда. За да не се съобразява с никакви институции и норми, художникът , подобно на героя си, решава със свои средства и талант да стигне до крайния резултат. Затова той пише, рисува, финансира и разпространява сам книгата с рисунки „Касовият обир в Кьопеник“ . Освен това лятно време участва и като актьор в жива картина пред кръчмата на Кьопеник, където се събират доста туристи.
Но кой по-точно е капитанът от Кьопеник, успял с хитрост да ограби хазната? Фридрих Вилхелм Фойгт (1849 -1922) е обущар, роден в Прусия. Става известен с впечатляващата си окупация на кметството на Кьопеник в Берлин, където нахлува на16 октомври 1906 г. Той ръководи акцията, преоблечен като капитан и начело на десет добросъвестни войници, мобилизирани пътьом за спешна акция „да арестуват кмета и може би и други хора“. В резултат е „конфискувано“ касовото салдо от 3557,45 дойче марки (днес са около 22 000 евро).
Цялата акция е проведена със завидни самообладание, смелост, хитрост, познаване на бюрократичната машина, находчивост. И не най-маловажното – тънък присмех над германската дисциплина.
Например след като мобилизира на улицата нищо неподозиращите войници, той ги черпи с бира, а след акцията им дава по една марка. Поставя един жандарм в коридора на кметството „за по-добра ориентация“, а на арестуваните кмет и секретар обяснява, че ще се наложи да се възползва от запасите в градската хазна.
Разкриването му от полицията е резултат на случайност. Тъй като Фридрих Вилхелм Фойгт вече е лежал в затвора, той е разказал на съкилийника си как ще си купи капитанска униформа. Оттам тръгнали следователите и бързо го арестували. Но дори и пак попаднал в затвора (осъден на 4 г., амнистиран) Фойгт продължил да играе роля, като твърдял, че е „гост на Негово Величество кайзера Вилхелм Втори“.
Още приживе славата му на човек, преметнал властта, се разнася. Жени искат да родят дете от него. През 1996 г. в берлинския квартал му издигат паметник, като на човек, извършил „обира на века“.
Книгата „Касовият обир в Кьопеник“ е от 24 стр. и съдържа близо 200 цветни рисунки в стил комикс, които разказват историята на капитана. Нормално е човек да се запита, защо 110 години по-късно този случай, в който „униформата побеждава здравия разум“, продължава да вълнува хората?
Навярно, защото капитанът е надхитрил държавната с нейните собствени средства. Това ни внушава с талант и хумор книгата на Ахим Пурвин.
Цветан Тодоров

ahim-2_koepenick_-_bronzestatue

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.