Полицията иззе над 60 единици огнестрелно оръжие и близо 900 мастербокса цигари

police-13

При две акции МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура иззеха над 60 единици огнестрелно оръжие и близо 900 мастербокса цигари, съобщиха пред журналисти днес главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.


Нестабилната политическа обстановка в страната е причината част от престъпния контингент да се активизира и в резултат на това органите на МВР и на Специализираната прокуратура също се активизират и предприемат съответните действия. От името на главния прокурор благодаря на наблюдаващия прокурор по едното дело – Ирина Илиева, както и на хората от ГДБОП. Те ще бъдат наградени от главния прокурор за добре свършената работа, каза Иван Гешев.
Единият случай е свързан с придобиване, притежаване и продажба на огнестрелно оръжие. До момента по това досъдебно производство са привлечени шестима души – един като ръководител и петима като участници в престъпната група. Извършени са претърсвания и обиски на седем адреса. На един от тях са намерени 50 картечни пистолети „Узи“, един пистолет Валтер“, оптика и 2700 евро, на друг са открити осем пистолета от различни марки, 250 патрона и над 19 000 лева, на трети – картечен пистолет „Скорпион“ и пистолет „6/35“. На четвърти адрес са намерени монети, които вероятно са културна ценност, а на петия адрес – множество скимиращи устройства, уточни Гешев.
Намерените до момента огнестрелни оръжия могат да въоръжат, и то нелошо, цяло поделение, отбеляза Гешев.
Втората операция е за неутрализирането на престъпна група за търговия с акцизни стоки без бандерол, действала от началото на 2016 година. По това дело ще се работи на по-късен етап и по линия на контрабандата. Привлечени са седем души като обвиняеми с мярка за задържане до 72 часа – двама са организатори на престъпната група. Мярката за неотклонение ще бъде гледана утре.
При спецоперация на служители на ГДБОП от склад в квартал „Слатина“ в София са иззети близо 900 мастербокса контрабандни цигари – приблизително количество, което може да напълни един тежкотоварен камион /ТИР/. Цигарите са с различни марки и все още се броят и се описват. Те са били замаскирани с пакети с памперси, каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
В телефонен разговор получих суперлативи от главния прокурор Сотир Цацаров за тези операции, посочи главният секретар на МВР Георги Костов.
В най-новата история на България няма такава операция, при която да се иззети над 60 действащи, годни за стрелба огнестрелни оръжия. Това е изключително добър атестат за ГДБОП и внася нотка на успокоение в сложното време, в което всички живеем, каза Костов. Всички колеги ще бъдат наградени лично от главния прокурор, добави той.
Една част от намерените цигари е от марки, които се произвеждат в България. На брифинга не бяха съобщени подробности къде са произведени цигарите и кога са внесени в страната.
И двата случая следва да се интерпретират и като послания на прокуратурата и на МВР към престъпния с контингент, че несигурното време и политическата криза няма да повлияят на нашите действия и решимост да противодействаме на този тип престъпност. Няма да допуснем възраждане на контрабандата и оръжие на улицата, заяви Костов.
Лицата, занимаващи се съхраняване и разпространение на оръжие, са действали изключително конспиративно. Те са задържани в момент, когато правят сделка. По групата се работи от няколко месеца без помощта на партньорски служби. Част от задържаните са чужденци. В България случаите, при които са откривани пистолети „Узи“, досега са изключително редки, посочи Георги Костов. Оръжието, иззето в София, най-вероятно е било предназначено за изнасяне от страната. Хората в престъпната група се познават от доста време, имат пълно доверие помежду си, а клиентите им са били единици. Към момента няма данни да се замесени служители на МВР, каза главният секретар на МВР.  (по БТА)

Един коментар към “Полицията иззе над 60 единици огнестрелно оръжие и близо 900 мастербокса цигари

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.