Десетото състезание за ключови компетентности през 2017 ще е за „Постижения, вдъхновени от природата“

доц. д-р Мая Гайдарова

доц. д-р Мая Гайдарова

Журито реши темата на следващото Десето състезание за ключови компетентности по природни науки – 2017, да е „Постижения, вдъхновени от природата“, обяви днес доц. д-р Мая Гайдарова. Това стана по време на закриването на Деветото национално състезание за ключови компетентности по природни науки (18 -20 ноември) в Ловеч.

c-c-1

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов (в оставка), кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и началникът на РУО в Ловеч Еленко Начев  наградиха днес първенците. На първо място се класира отбор №5, а второ и трето място заеха съответно втори и десети отбор. Състезателните групи са сборни екипи от различни градове, които се съставят специално за състезанието.

c-c-2

В най-добрия отбор участваха по един ученик от Пловдив, София, Благоевград, Търговище, Радомир и Ловеч. Чувството е невероятно, имаше страхотно сработване между нас и затова победихме, споделиха щастливите деца, които бяха поздравени от зам.-министър Диян Стаматов.

„Нашият екип имахме задача да квасим мляко, да проверим дали има нишесте и белтъци, използваме познанията си по биология и химия“, уточни Деница от отбор №5.

Състезанието се проведе от 18 до 20 ноември и бе организирано от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието-Ловеч и Профилираната природоматематическа гимназия, под патронажа на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

c-c-3

В състезанието участваха 60 ученици от цялата страна. Те са от 5 до 9 клас на основни и средни училища и гимназиите без интензивно изучаване на чужд език, както и от 8 до 10 клас на профилирани гимназии и паралелки с интензивно изучаване на чужд език. Темата на състезанието бе „Науката не е от вчера“, а участниците бяха разделени на 10 отбора.

Кметът Корнелия Маринова поздрави всички наградени и ги покани да дойдат отново в Ловеч. Всички участници получиха грамоти от Община Ловеч за отлично представяне, иновативно и новаторско мислене, значки на Общината и други изненади, включително специализирана литература.

„Изключително ми е приятно да съм отново в Ловеч, за последния месец това е второто ми идване по хубави поводи. Идващата седмица стартираме инициативата на министерството за иновативни български училища. И мото на инициативата може да стане мисълта на Айнщайн, която чух тук – „Който не прави грешки, значи никога не е опитвал нищо ново“, каза зам.-министър Диян Стаматов.

c-c-5

 

c-c-7

Един коментар към “Десетото състезание за ключови компетентности през 2017 ще е за „Постижения, вдъхновени от природата“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.