Проведоха се най-масовите досега лекоатлетически бягания „Ловешка крепост“

lov-krepost-2

 

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави днес участниците и призьорите в Третите открити лекоатлетически бягания „Ловешка крепост“, като отбеляза, че тази година състезанието събра най-много клубове до сега. Участваха 14 клуба от 13 града

– това са Варна, Благоевград, Габрово, Г. Оряховица, Дряново, Койнаре, Луковит, Мизия, Нова Загора, Панагюрище, Пловдив, Тетевен и Троян. С това Ловеч дава своя сериозен принос за популяризирането на „царицата на спортовете“ – леката атлетика.
Състезанието се организира от спортен клуб „Стратеш Атлетик“ – Ловеч, с финансовата подкрепа на Община Ловеч и е част от Календара на спортно-туристическите дейности на Община Ловеч за 2016 г.

lov-krepost-1
Надпреварата се проведе за трета поредна година и е в чест на сключеното с Византия примирие през 1187 г., с което се поставя началото на Втората българска държава.
Участниците премериха сили в дисциплината шосейно бягане, като представители имаще от почти всички общински и държавни училища в Ловеч на възраст от І до ХІІ клас, като бяха разделени в следните възрастови групи:
За ученици от училища от Ловеч – 1-2 клас; 3-5 клас; 6-8 клас и 9-12 клас.
За картотекирани състезатели групите бяха:
Родени 2003-2004 год.; 2001-2002 год.; 1999-2000 год.; 1997-1998 год. и последната група – мъже и жени.
Медалите на победителите връчиха кметът Корнелия Маринова и народният представител Антон Долапчиев, член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.
Учениците, класирали се до трето място, бяха наградени с грамоти и медали. За всички останали групи имаше и парични премии за заелите първите три места.
Историята сочи, че именно Ловеч е градът, който спира византийските войски, предвождани от Исак ІІ Ангел, дошли на север от Балкана да усмирят въстаналите българи. Така през 1187 г. Ловеч се превръща в един от символите на възстановяването на Втората българска държава.
Спортен клуб „Стратеш Атлетик” е създаден през 2013 г. Председател на клуба е Преслава Василева – бивша лекоатлетка, завършила спортното училище в гр.Ловеч, а след това НСА „Васил Левски” гр.София.Основната цел на СК „Стратеш Атлетик” е развитието и популяризирането в гр.Ловеч на царицата на спортовете – леката атлетика.
През 2014 г. в Българска федерация по лека атлетика са картотекирани 15 състезатели. Тренировките се провеждат на трасета в парк „Стратеш”, като за момента се акцентира на средните и дългите бягания.

Един коментар към “Проведоха се най-масовите досега лекоатлетически бягания „Ловешка крепост“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.