Кметът Корнелия Маринова: Радват ме гражданите, които ми благодарят за свършената работа

 

Корнелия Маринова

Корнелия Маринова

Днес кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова прави равносметка в интервю във в. „Новините глас“ бр.50, под заглавието „Усмивката, добрата дума, уважението, зачитането – важните неща в живота ми“. Материалът е по повод една година от встъпването в длъжност. Припомняме, че новият кмет влезе в Общината на 10 ноември 2015 г., точно на рождения си ден.
Ето и пълното интервю:

– Как измина тази година за Вас?
– Неусетно – от проблем в проблем, от задача в задача, от ден към ден, радостен към проблемен въпрос… Една година, в която изплащаме вересии от миналото управление, да изготвим програма за оздравяването на финансовото състояние на общината и да го реализираме. Това е и година, в която се подготвихме за новия програмен период с инвестиционната програма, която беше одобрена. Сега очакваме да се подпише договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ и инвестиционна програма в размер на 23 млн. лева. Подготвихме важни проекти за екологията като този за комбинираната система за депото за неопасни отпадъци, като очакваме безвъзмездна помощ за това. Към края сме на рекултивацията на старото сметище. Започнаха и реалните действия по почистването на коритото на реката, за да нямаме „гора Осъм“, вместо река Осъм. Защото досегашното състояние предполагаше риск за населението.
– Тези дни виждаме спешни ремонти на улици. Какво става?
– Гражданите знаят, че обществената поръчка за ремонт на общинската пътна мрежа беше атакувана от една фирма и ние обжалваме във ВАС. Но това блокира ремонтите през лятото. Сега вземаме спешни мерки със свои сили да ремонтираме най-опасните участъци за началото на зимния сезон.
– Кои бяха изненадите за Вас през изминалата година?
– Ние като ново ръководство знаехме, че финансовото състояние на общината не е добро. Знаехме, че има пет на брой дългосрочни кредити, някои до 2030 г. но не предполагахме, че има такъв набор от лоши показатели, които да ни наредят сред 36-те общини, „заслужили“ по не добро управление на финансовия ресурс. Спешно трябваше да изработваме план за финансово оздравяване.
– Ситуацията говори, че като че ли има някаква „двойна аритметика“, тъй като опозицията твърди, че общината е добре. Не са ли виждали лошото състояние?
– Мисля, че са го виждали…Но сегашната опозиция говори едно, мисли друго, а прави трето. Вземете проекта за туристическите атракции, за влакчето. Няма как тогавашните управляващи да не са виждали несъвпаденията, познавайки проекта и след като са го представили пред управляващия орган. Как да не видиш, че проектът се различава от доставения продукт?! Но факт е, че днес отново сме изправени пред угрозата от поредната финансова корекция заради влакчето. След като твърдят, че са поели отговорности и обичат да се бият в гърдите за това, много моля – хайде, поемете и тази отговорност и платете щетата на Община Ловеч за доставеното влакче. А не да се говори из града, че фирмата била измамила общината с доставката.
– Мнозина граждани се питат какво е възмездието, защото отговорността се размива?
– Ние сме правова държава и всички власти работят. Ние проучваме проблемните области, изпращаме сигнали за грешките и към отговорните институции, съдействаме на органите с цялата възможна информация. Надяваме се законът да бъде водещ и справедливостта да възтържествува. Защото е много важно усещането на хората за справедливост. Порочните практики от миналото трябва да бъдат посочени и разобличени, а виновните лица да бъдат санкционирани. Защото за всяка поредната финансова корекция плащаме ние, гражданите.
– Как си обяснявате, че част от медиите се занимават с дребни грешки и това се представя като поредица от големи гафове? Както и вниманието на една ефирна телевизия, която два пъти се занимава аудиторията с едни и същи факти, без да има никакви сериозни обвинения и нарушения. И си служи с анонимни граждани без лица поради „страх“?
– Според мен това прилича на поръчкова журналистика, която е любим прийом на част от опозиционните партии и лидери. Но това е недостойна позиция и едва ли някой я възприема сериозно. Ако имаш позиция и искаш да я защитиш, има си ред – излез и я кажи смело. Още повече, че Община Ловеч е отворена към всякакви предложения, целият екип сме готови да изслушаме всеки, да дискутираме, да обсъждаме. Спомнете си колко извънредни сесии правихме по предложения на граждани. Но този „нелегален“ начин на действия издава липсата на сериозни аргументи. Ето защо опозицията предпочита да атакува чрез фейсбук, в коментарите в някои сайтове, през анонимни граждани, с факти от неустановени източници. Недостойно е това!
– Какво ще обясните на онези наши граждани, които са недоволни, че не винаги се е реализирала точно тяхната идея? Защото има и такава критика към Вас.
– Искам да припомня, че ние си имаме конституция, имаме закони. В ЗМСМА е разписано по какъв ред и начин се внасят мнения и предложения. Имаме представителна демокрация и в крайна сметка Общинският съвет взима крайните решения по важни проблеми от местно значение. Проблем, за който няма законови пречки, може лесно да се разреши от администрацията. Но когато поставяш въпрос от личен характер и оставяш неудовлетворен, защото законът не позволява на администрацията да удовлетвори твоето искане, тази субективност не трябва да се облича във формата на обществено недоволство. За нас общественият интерес е по-важен от личния, законът е над желанията ни. Прилагаме единен стандарт към проблемите на различните граждани и от това няма да отстъпим.
– А какво Ви донесе радост през тази година?
– В Общината изживяхме няколко важни и завладяващи културни събития, които всички видяха и сега няма да ги изреждам. Но дори гражданска активност, която беше показана с местни граждански инициативи, тези искания за обществен дебат – това също ме радва. Да, понякога звученето може да е пресилено и да изглежда странно, но няма страшно. В крайна сметка това означава, че имаме будни граждани и това трябва да бъде насърчавано. Така се поддържа диалогът. Лично аз предпочитам живия разговор очи в очи, а не да си говорим през медиите. Няма никакви пречки за диалог, напротив – ние го търсим и постоянно каним хората. Трябва да умеем в дискусията да открояваме плюсове и минуси и да вървим към решаване на проблема по начин, най-добър за общността.
– Имаше една вълна от плашещи послания към ловчалии – например, че ще ставаме град за бежанци. Какво бихте казали?
– Никога не бихме пристъпили към нещо, което е в ущърб на гражданския интерес. Не бихме направили и крачка към нещо, което поставя на риск някой от гражданите. Това е толкова груб и низък популизъм, че нямам думи. За съжаление се използва в предизборна обстановка. Това беше една акция срещу общината.
– Кога жителите на Ловеч ще видят града външно променен?
– Предстои ни много важна година, сега през 2017 . Вярвам, че ще се приеме един стабилен държавен бюджет, което ще даде възможност да стартира и инвестиционната програма, да започнат мерките по енергийна ефективност и санирането на първите 11 жилищни сгради, а след това и други и много обществени сгради. Ще започнем реновирането на централната градска част. Училищните дворове също са дневен ред, както и две училища, които ще бъдат цялостно обновени. Така че идва една много важна година за всички ни.
– А в личен план какви радости Ви донесе тази година?
– Аз съм една изключително щастлива жена, която вече има втора внучка – още един член на нашето голямо семейство. Това е една огромна радост. Радвам се на успехите на моите деца. Радват ме и гражданите, които срещам по улиците и ми благодарят за добре свършена работа. Усмивката, добрата дума, уважението, зачитането – са важни неща в живота ми. Това са устоите, върху които е изградена цялата ми ценностна система.
– Как ще празнувате рождения си ден?
– На работното си място и после в домашна обстановка с моя съпруг, който е моята радост в живота ми.

Бележка: Корнелия Маринова е родена на 10 ноември 1960 г. в Сливен. Омъжена, с две дъщери. Позната в Ловеч като педагог, директор на ОУ „Васил Левски“ – Ловеч (1992-2011). През 2011-2013 г. става председател на Общинския съвет – Ловеч. Народен представител от ГЕРБ в 42-то Народно събрание и в 43-то Народно събрание (до ноември 2015 г). На последните местни избори през есента на 2015 г. тя прекъсна доминацията на БСП на кметския пост в Ловеч, продължила

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s