Кметът Корнелия Маринова поздрави Георги Мишев с ЧРД

 

 

g-michev_1878Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  лично честити по телефона рождения ден на писателя Георги Мишев (81г.). Тя пожела на видния културен деятел и почетен гражданин на Ловеч здраве, дълголетие и радости в живота. Двамата се разбраха за нови срещи и инициативи на ловешка територия в интерес на гражданското общество и развитието на любимия град. Отделно до живеещия днес в село Панчарево, област София, писател бе изпратен и поздравителен адрес. В него се казва:
„На творец, който носи изкуството в сърцето си, годините не му тежат, те само добавят класа и достойнство. Продължавайте да творите чрез силата на Вашия неостаряващ дух.“
Наскоро Георги Мишев беше в Ловеч по време на Литературния салон „Мостове 2016“ и представи мемоарната книга „Мир на страха ни“.
Георги Мишев Иванов е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Почетен гражданин е на Ловеч от 2006 г. Автор е на разкази, повести и романи. Сред тях са „Осъмски разкази“, „Матриархат“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ ,„Патриархат“, „Мир на страха ни“. Филмите по негов сценарий са влезли в златния фонд на нашето кино. Сред тях са „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“.

Член на СБП. Председател е на Обществения комитет за екологична защита на Русе от създаването му на 8 март 1988 г. Народен представител в Седмото Велико народно събрание (1990-1992). Носител е на множество награди.

Негови синове са писателят хуморист Михаил Вешим и журналистът Цветан Гемишев (в.“Труд“).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.