Бегбеде: Защо един писател се захваща с киното? Несъмнено, за да разсъблича актриси

l-ideal

В момента в Ловеч в кино „Космос“ върви програмата на CineLibri 2016, която може да се види по-долу. Първо ви предлагаме силната реч на Фредерик Бегбеде при откриването на CineLibri 2016 в София на 5 октомври 2016 г. Тогава бе прожектиран филма му „Идеалът (L’idéal, 2016, рейтинг по IMDB 5,5), базиран на един от големите му бестселъри – „Помощ, простете”, издаден и на български език. Ето какво каза френският писател и режисьор, автор на „Любовта трае три години“:

begbede

Защо един писател решава да се захване с киното? Несъмнено, за да разсъблича актриси. Но все пак съзирам и три други причини: 1. За да овладее друг език. 2. За да излезе навън. 3. За да не е толкова самотен.

От все сърце благодаря на „Синелибри” за тази огромна чест. Фестивалът свързва литературата с киното, а аз точно това искам да правя. Радвам се, че някой признава, че писателят не е най-неподходящият човек на света, за да осъществи сам адаптирането на книгите си. Този филм е вторият ми опит, след „Любовта трае три години“, и наградата ме подтиква да продължа.

Сюжетът на филма се съдържа в една единствена дума: неговото заглавие. ИДЕАЛЪТ. Какъв е днешният ни идеал? Да живеем сред манекени? Да избягаме далеч от обществото? Да отгледаме децата си в градина? Да вдигнем революция? Капитализъм, комунизъм, национализъм, социализъм, националсоциализъм… Всички идеали са преразгледани и осмени (без ислямизма, защото не искам да бъда обезглавен). Филмът е каталог на мечтите – почти всички опасни или лъжовни. Често бъркаме идеала си. Пропагандата има за задача да ни убеди, че ще бъдем щастливи по един или друг начин… Френският лукс е новият опиум за народа.
Естествено става дума за окарикатуряване. Още от времето на Рабле и Молиер в моята страна сатирата е издигната в изкуство. Но това изкуство става все по-трудно. В Париж през 2015 г. загинаха художници, защото рисуваха карикатури. „99 франка“ на Ян Кунен бе чудесен филм, но пресата го разби, защото всички журналисти са на заплата при рекламодателите. Същото се случи и с „Идеалът“: бях нападан, защото критикувам света на модата, към който принадлежа. Открай време подходът ми е бил такъв: съдържа се в една простичка дума – САМОКРИТИКА.
В „Идеалът“, както и в „99 франка“, исках да обърна срещу професията си нейните собствени оръжия. По-скоро се опитвам да преодолея противоречията си, като ги показвам, отколкото лицемерно да ги крия. Да, аз съм запленен от физическата красота, но същевременно я намирам за фашистка. Да, възмущава ме несправедливостта, която забранява на жените да остаряват, да надебеляват и им налага непостижим физически модел, без помощта на фотошоп или хирург. Същевременно ръководя списание, в което снимките се ретушират. Да, за всички е ясно, че рекламата е лъжовна, расистка и сексистка. Но същевременно аз си изкарвам хляба от тази система. Значи съм доносник, предател. Аз свидетелствам, за да се освободя от чувството за вина. Опитвам се донякъде да променя нещата от моето ниско ниво. Но не съм нито светец, нито пример за благочестие. Противоречията ми са жалки и аз ги показвам във филма, защото те са такива и в обществото, в което живея: всички страдаме, с наслада, под диктатурата на красотата. Харесваме удобния си затвор. Вероятно болката от незадоволеното желание влудява джихадистите. Тази фрустрация, този „фашизъм“ е едновременно ад и рай. Защо да не си позволя да се надсмея над това?

Благодаря ви, че тази вечер сте толкова много. А, и още нещо: това е първото представяне на „Идеалът“ извън Франция. Елате след прожекцията да ми кажете какво мислите за филма. Това истински ме интересува. Направих филма, за да ви накарам да реагирате. Така че, каквато и да е реакцията ви, тя ме вълнува. Точно затова правя кино. Защото когато пишеш книга, никога не чуваш реакцията на публиката. Приятно гледане!
(от сайта на Колибри)
Ловеч – Кино „Космос“
Програма:

7 октомври, 19:00 часа
„Тирза“, 2010 – реж. Рудолф ван ден Берг; по романа на Арон Грюнберг

8 октомври, 18:00 часа
„Шери“, 2009 – реж. Стивън Фиърс; по романа на Колет „Шери“ и „Краят на Шери“

9 октомври, 19:00 часа
„Геният“, 2016 – реж. Майкъл Грандейдж; по романа на Андрю Скот Бърг „Макс Пъркинс: редактор на гений“

10 октомври, 19:00 часа
„Шери“, 2009 – реж. Стивън Фиърс; по романа на Колет „Шери“ и „Краят на Шери“

11 октомври, 20:00 часа
„Геният“, 2016 – реж. Майкъл Грандейдж; по романа на Андрю Скот Бърг „Макс Пъркинс: редактор на гений“

12 октомври, 18:20 часа
„Геният“, 2016 – реж. Майкъл Грандейдж; по романа на Андрю Скот Бърг „Макс Пъркинс: редактор на гений“

13 октомври, 19:00 часа
„Тирза“, 2010 – реж. Рудолф ван ден Берг; по романа на Арон Грюнберг

Още за филмите и феста:
Кино-литературният фестивал CineLibri пристига в Ловеч
Eдинственият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri ще зарадва киноманите и почитателите на литературата с три впечатляващи екранизации, които ще могат да се видят единствено в кино „Космос“ в Ловеч от 7 до 13 октомври.
На 7 октомври от 19:00 часа зрителите ще имат възможността да видят холандската драма „Тирза“ на режисьора Рудолф ван ден Берг. Филмът е създаден по едноименния роман на известния холандски писател Арнон Грюнберг.
С 3 награди и 2 две престижни номинации на фестивала в Ловеч ще можем да видим „Шери“ по книгите на скандалната френска писателка Колет. В ролята на фаталната жена се въплъщава талантливата Мишел Пфайфър, а във филма ѝ партнират Рупърт Френд и Кати Бейтс. Първата прожекция е на 8 октомври от 18:00 часа.
Гостите на CineLibri ще видят и една от най-интригуващите кинопродукции за 2016-а година: „Геният” на Майкъл Грандейдж по романа на Андрю Скот Бърг „Макс Пъркинс: редактор на гений“. Книгата е посветена на литературния редактор, създал писатели като Хемингуей и Скот Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф.
Тази година CineLibri се провежда София, Варна, Пловдив, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен с общо над 100 прожекции на 19 филма и с 10 национални премиери.
Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните.
Първите 70 човека закупили билет за фестивала в Ловеч ще получат 25% намаление от коричната цена на екранизираните книги при регистрация в онлайн магазина на http://www.colibri.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s