Силвия Чобанова: Не съм от актрисите, които искат да са красиви на сцената

Силвия  Чобанова

Силвия Чобанова

„На нас, актьорите, много ни се играе Шекспир и Чехов, защото вътре има всичко. Не съм от актрисите, които искат да са красиви на сцената, за мен е по-интересно да съм грозна, ръбата, защото не мога да съм такава в живота”, споделя Силвия Чобанова, актриса от ловешкия театър.

Тя не е от хората, които се плашат от трудности. С труд и упоритост актрисата преодолява препятствията в живота си.
Силвия е родена на 21 февруари 1985 г. в Благоевград, зодия Риби. Средното си образование завършва в местната езикова гимназия с профил английски и немски език. В девети клас Силвия се записва на курс по актьорско майсторство и това предопределя избора ѝ да се посвети на актьорската професия. Учи „Актьорско майсторство” в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Важна роля изиграва преподавателят ѝ – актьорът Венцислав Кисьов (1946 – 2014), професор и преподавател в ЮЗУ-Благоевград. Той е бил директор на ДТ „Сълза и смях“, а със съпругата си Калина Попова имат стара къща в китното троянско село Терзийско. Купили я по съвет Марко Семов, който е родом от близкото село Видима. Та този Венцислав Кисьов, който пишеше и стихове, е учител на Силвия и на сцената, и в живота.
Както повечето хора, младата актриса има своите трудни моменти.
Преди да отиде да учи в Благоевград, Силвия се явява на изпит в НАТФИЗ с баснята „Любовта на пеперудката”. Обаче е скъсана от Стефан Данаилов и Маргарита Младенова – „заради силното ми притеснение“, обяснява днес. Лош късмет имала и в изпита за куклена актриса – излязла последна, не останали кукли за нея… После е приета в ЮЗУ.
Всичко това е минало. От три години Силвия играе в успешно в ловешкия театър. Последната й роля е в „Църква за вълци”, където влиза в образа на Лада. Позната е още от постановките „Опечалена фамилия”, „Двойка, четворка, секс” и др.

Църква за вълци

Църква за вълци

Играят ми се всякакви роли, от малки до големи, споделя Силвия. Желанието на актрисата е да влезе в ролята на бунтарка на сцената.

chobanova-2

Например Кейт от „Укротяване на опърничавата”, Беатриче /”Много шум за нищо”/. В новата постановка „Църква за вълци” играя съвсем различен типаж от мен самата и определено беше предизвикателство, разкрива тя. Пиесата е много балканска по атмосфера и общочовешка по проблематика според Чобанова. Добрата драматургия е винаги модерна, счита тя.
Преди да дойде в Ловеч, Чобанова работи в театъра в Монтана, после пет години в габровския театър „Рачо Стоянов”. Там играе в постановката „Ромео и Жулиета” на Петринел Гочев. Това е пиеса, която я преследва, защото е била и дипломен спектакъл в университета. Но двете постановки коренно се различават една от друга. В дипломния спектакъл Силвия играе Жулиета, а в Габрово – Капулети. Постановката предлагала влизане в различни образи. „В първата сцена играеш слуга, във втората Жулиета, в третата дойката, в четвъртата Капулети, всичко това е добра школовка за един актьор“, споделя Силвия. „Това е може би най-хубавият спектакъл, в който съм играла, затова получи толкова номинации и награди”, с ентусиазъм разказва актрисата.
„Ромео и Жулиета” грабва два Аскеера, единият е за цялостно представление.
Извън театъра Силвия обича да прекарва времето си сред природата, в движение. Обича да кара ски на Пампорово, напоследък се увлича по скално катерене. Нали ви казахме – смело момиче.
Разбира се, ходи на море и обича да лежи на плажа, но определено предпочита движението. Любимата ѝ мисъл е „ Промени себе си и ще промениш света около теб”. В живота съм естествена, оставям ролите на прага, споделя Силвия.
Ловеч ѝ харесва, но прави впечатление, че няма много млади хора, с които да излиза и да се забавлява. Ловешката публика й изглежда много театрална и доста хора ходят на театър. Радва се още, че в града вече има кино, за да може да гледа любимите си филми. Луда фенка е на анимациите, някои от които е гледала над 10 пъти.
Адриана Данова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s