Преглед на въоръжени обири у нас – прилики и отлики

obir

Въоръженият грабеж на 200 000 лв. от инкасо автомобил в Плевен на 27 септември поразително прилича на друг ”голям удар” на 2 млн.лв. на стария път Севлиево-Ловеч преди 4 години и половина, коментират експерти пред Фрогнюз.


На 11 април 2012 г. бе осъществен може би най-големият обир на пари в най-новата ни история. Тогава маскирани с полицейски униформи бандити нападнаха инкасо автомобил на стария път между Севлиево и Ловеч край село Петко Славейково. Ударът е планиран изключително прецизно и с всички детайли. Бронираният автомобил, същият като този в Плевен, превозвал около 2 млн. лв., събрани от търговски обекти във Велико Търново, Габрово и Севлиево. Незнайно защо бусът с инкасото и двамата гардове тръгва по стария път за Ловеч, който е в лошо състояние, обрасъл с дървета и лоша видимост. Към 19,30 ч микробус се врязва в инкасо автомобила отстрани.
След удара отвътре изскачат двама нападатели, маскирани и облечени с бронежилетки “Полиция” изскачат от микробуса и насочват къси картечни пистолети срещу шофьора и гарда в кабината.
Гръмват във въздуха, за да ги сплашат. Пристигат още два джипа, от които притичват още двама обирджии. Трети остава да пази колите.
Групата вади флекс и хидравлична ножица, с които режат каросерията на инкасовия автомобил. Бандата използва и уред за заглушавена на радиосигналите в района. Точно в този район липсва телефонна връзка.
Двамата гардове остават през цялото време в кабината, като спазват инструкциите. Бандата отмъква два чувала с около 2 млн. лв.
Преди да избягат с парите, те палят своя микробус. Грабителите са предвидила включително и факта, е в момента на нападението в Ловеч се играе футболен мач между местния „Литекс“ и „Левски“ и почти цялата ловешка полиция е ангажирана в охраната му.
До момента бандата не е заловена. Полицията успя да идентифицира само двата джипа, с които са избягали нападателите, но от тях няма и следа. Имаше всякакви версии за обира – от участието на вътрешни хора от банката в обира до действащи барети. Двамата гардове бяха проверявани като съучастници, включително и с детектор на лъжата, но разследването установи, че са невинни.
Остава неясно и досега защо те са сменили маршрута си към Ловеч в последния момент и кой е информирал бандата затова.
Почеркът на удара в Плевен е същият. Пак маскирани и въоръжени нападатели, които са били отлично информирани за движението на инкасо автомобила.
Пак има запален и изоставен микробус на грабителите. Ударът е също сериозен – над 200 000 лв. Последният голям въоръжен грабеж на инкасо автомобил тази година стана в София на 22 февруари т.г.
Тогава маскирани и въоръжени мъже нападнаха охраната на брониран бус от охранителна фирма, която трябвало да зареди с пари банки и чейнджбюра в мола на бул. „Цариградско шосе“. Един от нападателите стреля във въздуха и бандата успя да отмъкне около 400 000 лв. По-късно колата на нападателите бе
открита опожарена в София. И тази банда не е заловена.
На 9 февруари т.г. двамата братовчеди от Черноморец-Христо и Бойко Борецови опитаха да ограбят инкасо автомобил с 140 000 лв за пенсии в град Средец. При нападението обаче един от гардовете простреля смъртоносно Христо Борецов в сърцето, а братовчед му бе арестуван.
Повечето от въоръжените грабежи не са разкрити с изключение на този пред клона на „Асетбанк“ във Враца. На 1 октомври 2013 г трима маскирани нападат гардовете, които току-що са докарали 90 000 лв в чували пред клона на банката във Враца. Удрят единият охранител и отмъкват парите.Нападателите са бившето ченге Христо Георгиев-Ицо Полицая, брат му Людмил и Иван Цветанов. Два дни по-късно Людмил издава брат си на полицията, защото той прибрал почти цялата сума, за сметка на съучастниците. При ареста на Людмил Георгиев и Цветанов са намерени едва 7000 лв. Полицая не дочака присъдата си за обира, защото бе застрелян от полицията в София на 16 юни т.г.
По-различен е случаят с охранителя на инкасо автомобил Георги Енев станал по-късно известен като Инкасото или Милионера. На 22 юни 2012 г. той изчезна с 1,5 млн.лв,фкоито трябваше да охранява. Беше издирван четири месеца, но се предаде сам с адвокат. Енев се призна за виновен пред съда, но отказа да каже къде са парите. През 2014 г той бе осъден окончателно на 12 години затвор от Върховния касационен съд.

One thought on “Преглед на въоръжени обири у нас – прилики и отлики

  1. Редакторе,кажи на хората и по времето на чие управление станаха тези обири.
    Нали все за подобряване на сигурността в страната ни говорят от телевизионния екран.А ето: обири/включително от охранител/,нарушения на граничния режим от служители,прекарване на мигранти със служебни джипове на митницата и граничния контрол,скандалният пладнешки обир на парите на хората в КТБ…Като си казал А,кажи го и Б-то!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.