С роман на Георги Мишев стартира първият Литературен салон „Мостове“ в Ловеч

 

gerb_lovechЛитературен салон „Мостове 2016“ ще събере в Ловеч творци от различни поколения, дейци на културата, журналисти и издатели, университетски преподаватели в Ловеч от 29 септември до 2 октомври. Организатор на форума е Клубът на дейците на културата с финансовата подкрепа на Община Ловеч.
Литературният маратон ще започне на 29 септември, четвъртък, с представяне на романа на Георги Мишев „Мир на страха ни“/ „Бележките под линия“/.

В този мемоар големият белетрист и кинодраматург , свързан с Ловешкия край, припомня времето, прекарано в родния Йоглав, посвещава страници на дома и родителите, връща се към годините си в Ловеч и изкушенията си към словото.
След тази среща Албена Ненкова, председател на Литературния клуб „Перото“ към НДК, събира дами на „Лейдис вечер“ на чаша вино и разкази само за жени.
Поетът и издател Божана Апостолова гостува на следващия ден – 30 септември, петък. Божана Апостолова ще се срещне първо с деца и ще разговаря с тях за детските си книги. Срещата е от 14 часа в Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.Вечерта от 17,30 часа Божана ще прочете свои стихове в Клуба на дейците на културата.
Същия ден от 15.00 часа директорът на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев ще разговаря с ловчалии за съвременните тенденции в литературата и мястото на книгата в живота на българина днес, а Албена Ненкова ще прочете разказ, свързан с битието й на ловчалийка /защото авторката има ловешки корени/.
Романът „Бежанци“ на Весела Ляхова ще бъде представен от 16 часа. Той е носител на Националната награда за литература “Христо Г. Данов” 2014 и представи България на Международния панаир на книгата и на Европейския фестивал на първия роман в Будапеща (2014).
Вечерта от 19,30 часа младите поети Августин Господинов и Рене Карабаш ще представят своите стихосбирки „Нощта е действие“ (ИК Жанет 45, 2014) и „Хълбоци и пеперуди“(ИК Жанет 45, 2015), с които спечелиха номинации за най-престижната поетична награда в България „Иван Николов“ през 2015 г.
Рене Карабаш е поетичният псевдоним на Ирена Иванова. Тя е ловчалийка, завършила е Езиковата гимназия, неин преподавател по български език и литература е Ани Андреева. Под псевдонима Августин Господинов своите стихотворения подписва Илиян Любомиров. През 2015 г. е лауреат на 43-тото издание на фестивала за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково, печели трето място на Славейковата награда в Трявна, номиниран е и за наградата на литературен клуб „Перото“.
На следващия ден от литературния форум – 1 октомври, събота – гостува поетът Георги Константинов, главен редактор на сп. „Пламък“. Той ще представи стихосбирката си „Вечно подранил“ и ще прочете любими на поколения българи свои стихотворения.
Доц. д-р Емилия Дворянова ще направи кратък курс по творческо писане от 14 часа. Неотдавна известната писателка, която е и преподавател в Нов български университет, представи в Ловеч романа си „При входа на морето“. Веднага след това от 16 часа гостува още един университетски преподавател – Георги Бърдаров. Името му нашумя след участие в реалити формата „Ръкописът“ на БНТ. Неговият ръкопис спечели голямата награда и романът „Аз още броя дните“ бе издаден от „Сиела“.
Голямо поетично четене предстои вечерта на 1 октомври – Деня на поезията и музиката. То ще започне с представяне на поета и художник Роман Кисьов. В поетичния маратон ще участват гости на литературния салон „Мостове“, троянски поети и ловешки творци.
В заключителния ден на форума, 2 октомври, своите стихове ще представят Надя Попов и Иван Есенски. Надя е свързана с Троянския край, откъдето е нейният баща, главен редактор е на в. „Словото днес“. Иван Есенски е редактор в същия вестник.
Непосредствено след тази среща гостува Людмила Андровска, издател, писател и сценарист. След представяне на романа й „Хаос“ ловчалии ще могат да видят откъс от филма „Вечери в Антимовския хан“.
Над 20 творци от страната ще участват в първото издание на Литературен салон „Мостове 2016“. Инициативата е подкрепена от Националния център за книгата към НДК, Литературен клуб „Перото“, издателствата „Жанет45“, „Сиела“, „Делакорт“ и литературните издания – в. „Словото днес“ и сп. „Пламък“.
Средствата за реализиране на Литературния салон са осигурени по проект на Клуба на дейците на културата пред Общински фонд „Култура“ на Община Ловеч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.