„Вечните песни на България“ събраха ловчалии в Деня на Съединението

 

2С народно веселие и кръшни хора завършиха празненствата в Ловеч, посветени на Деня на Съединението на България – 6 септември, съобщиха от общината.
Финалният концерт „Вечните песни на България“изпълни площад „Екзарх Йосиф Първи“ с възторжена публика. На сцената се изявиха едни от най-любимите имена в българската поп и народна музика – Росица Кирилова, Мими Иванова и Развигор Попов, Панайот Панайотов, Маргарита Хранова, Владислав Славов и квартет „Славей“.


„Честит ден на Съединението, честит празник!“ – поздрави от сцената кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, след като получи диск с песни от певеца Владислав Славов. После кметът се включи в народните хора, които се извиха на площада.
Впечатляващо мнозинство от млади и стари ловчалии изпълни площада в продължение на над два часа. Изпълнителят Владислав Славов дори се похвали във Фейсбук, че концертът „Вечните песни на България“ в Ловеч е протекъл пред над 5000 човека.
По-рано чрез медиите кметът Корнелия Маринова и Петър Цолов, председател на Общинския съвет, се обърнаха към жителите със специално поздравление. В него се казва:
„На Шести септември свеждаме чела в поклон пред делото на нашите предци, които мъжествено защитиха целокупността на Родината! Трябва да пазим жива паметта за това дело! Днес не по-малко е нужно да работим за доброто на нашия народ! С мисъл, отговорност и визия за следващите поколения. Да работим заедно, за всички нас! Така, както работеха и милееха за България борците от Съединението!“
Урок по родолюбие през деня демонстрираше на гражданите факти от този паметен ден през 1885 г. Цял ден пред сградата на Община Ловеч в няколко шатри посетилите можеха да се докоснат оръжие, униформи и предмети от епохата. Чрез занимателни игри децата научиха интересни факти за известни български революционери и участници в Съединението.
Организатори бяха Община Ловеч, Регионален исторически музей и Регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч при Национално дружество „Традиция“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.