Защо вдигат данъците в Ловеч? Елементарно, Уотсън!

1 Ob Lovech small

Като съществена подробност от приетия от Общинския съвет План за финансово оздравяване на община Ловеч се явява предложението за вдигане на данъка върху недвижимите имоти за физически лица за 2017 г. Предложението е за добавяне на 0,2 промила към досегашните 1,7 на хиляда върху данъчната оценка и така да стане 1,9.

Отделно с 4 до 6 стотинки на киловат може да се увеличи и данъкът за МПС според мощността на двигателя. Това без съмнение са непопулярни мерки, но те са необходими за финансовото оздравяване на общината. Тя в момента е на минус с милиони лева и това е завещанието на предишното управление на социалистите, които сега са опозицията. А попадна в групата на задлъжнелите общини с 0.01% влошена събираемост на имотния данък и данъкът върху автомобилите спрямо средното за страната, съобщи финансовото министерство.

Редовият данъкоплатец няма как да е доволен от това решение за по-високи данъци, което върви с цял комплекс още рестриктивни мерки. Но ако ловчалията се замисли защо се стигна дотук, то може да възкликне с класическата фраза на Шерлок Холмс.: „Елементарно, Уотсън!“.

Щото да не би при толкова тежко наследство трябва да се намалява данъчната тежест?! Естествено, ще се вдига. Но трябва открито и ясно да се сочи първопричината. Тя е в онова управлението, което ни вкара в групата на 36 закъсали финансово общини. Защото общината има за погасяване шест кредита и задължения за около 6 милиона лева.

Не случайно сега бившите управленци твърдят, че община не е в тежко положение, че числата от отчетите са немарливо подадени, предлагат дори да се спори с финансовото министерство и ред други оправдателни и популистки фрази без покритие. А че тези изказвания по време на сесията са чист популизъм, едно показване на мускули, е ясно от следния факт. Представителите на социалистите в комисиите са подкрепили вдигането на данъците. Ето защо това са елементарни политически врътки, Уотсън!

Кои са 36 общини във финансово затруднение?

Това са Кресна, Симитли, Струмяни, Лясковец, Видин, Димово, Борован, Мизия, Кирково, Кърджали, Дупница, Рила, Сапарева баня, Ловеч, Тетевен, Георги Дамяново, Батак, Белово, Велинград, Септември, Перник, Карлово, Сливен, Баните, Девин, Доспат, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе, Костенец, Опан, Омуртаг, Минерални бани и Стамболово.

 

Павел Ненов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.