Певци от Пресяка на фолклорния събор „От Тимок до Вита” в Черни Вит

4erni vit 1

Певческата група от читалището в ловешкото село Пресяка бе сред близо 80-е фолклорни състава за народни обичаи и инструменталисти, които взеха участие в общинския фолклорен събор „От Тимок до Вита”.


Той се проведе в събота и неделя (27 и 28 август) в тетевенското село Черни Вит за 36-ти пореден път. Събитието се организира от общината, кметството на Черни Вит и читалището на селото „Христо Смирненски 1925г”.
Тържественото откриването бе в събота в центъра на селото, където два дни на открито звуча български фолклор, уточняват от общината. Регламентът е точен – може да се представя само автентичен, изворен фолклор, като съборът няма състезателен характер, а неговата цел е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на фолклорното ни богатство.
Всички групи и индивидуални участници получиха грамота за участие и сувенир. Майстори на черпака се трудеха цял ден над обвити в пушек котли, приготвяйки агнешка курбан и боб чорба. Всеки самодеец, както и хората дошли за празника имаха възможност да вкусят от тези специалитети. Съборът позволява човек да се докосне до характерните за българина занаяти, да опита от народната трапеза и кулинарните специалитети на планинската кухня, и да почувства богатата душевност на балканджиите.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.