Зам.-министър Николай Нанков: С европейско съфинансиране водата няма да поскъпне драстично!

Николай Нанков

Николай Нанков

 

При наличието на европейско съфинансиране водата няма да поскъпне драстично, каза по „България он Еър“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Същевременно поради тревожните климатични промени през последните години, проблемът с безводието ще се задълбочи многократно в цялата страна, ако не бъдат изградени язовири за питейна вода, предупреди зам.-министърът на регионалното развитие.


За първи път от 30 години започнахме изграждане на такова съоръжение – яз. „Пловдивци“ до Рудозем със заем от Световна банка. На 1 септември ще подпишем договор за финансиране на строителството на втори язовир за питейна вода – „Луда Яна“, до Панагюрище, а на 8 септември – за реконструкция на язовирната стена на яз.“Студена“, обслужващ община Перник, съобщи той. Зам.-министър Нанков подчерта важността от инвестиции във ВиК сектора за справяне с проблема с безводието през летните месеци и разясни, че учредяването на ВиК асоциации във всички области е част от водната реформа и задължително условие на Европейската комисия за отпускане на средства за водния сектор. Общините, които не взимат решение за консолидация, се лишават от жизненоважни европейски ресурс за подобряване на ВиК инфраструктурата и справяне с проблема с безводието, обясни той. Ако тези инвестиции не бъдат направени с европейски пари, трябва да бъдат реализирани със собствени средства на дружествата, които не са влезли в съответната асоциация, и след това да бъдат изплатени чрез покачване на цената на водата.
Срокът за издаване на технически паспорти на сградите беше удължаван многократно, откакто беше приет нормативният акт Наредба №6 за това през 2006 година. 2022 година е крайният срок за паспортизирането на всички сгради в страната. Той обясни още, че след 2022 кметовете на общините ще издават по служебен път технически паспорти на сградите, които поради една или друга причина не са се справили с това. Техническият паспорт е рентгеновата снимка на всяка една сграда. Той съдържа описание на състоянието ѝ, гарантира нейната конструктивна устойчивост и регистрира необходимостта от неотложни ремонти и укрепвания, допълни още той. Издаването на технически паспорт е безплатно за сградите, които участват в Националната програма за енергийна ефективност, това е един бонус към програмата – сградите получават енергиен и технически сертификат след извършване на съответните обследвания, каза още зам.-министър Нанков. Процесът, по който се правят самите замервания и анализ на конструкцията, не нарушава целостта на сградата, като се извършва със скенери и термокамери, но за да се направи, трябва да бъде осигурен достъп до жилищата.
Николай Нанков заяви, че собственици извършили неправомерно преустройвания на сградата, могат да бъдат санкционирани, тъй като подобни действия могат да застрашат устойчивостта ѝ и съответно – живота, здравето и собствеността на съседите.
По Националната програма за енергийна ефективност, която е децентрализирана, търсим максимален контрол на строителството, заяви Николай Нанков. Задължихме всички общини да извършват инвеститорски контрол, в който да включат също и представител на сдружението на собствениците или компетентно упълномощено лице, избрано от тях, което да осъществява контрол в целия жизнен цикъл на проекта, допълни още той.
Заместник-министърът обясни, че по проекта за енергийно обновяване с европейски средства, който вече е приключил успешно, е имало случаи на некачествено изпълнение на строително-ремонтни дейности в някои от сградите. В тези случаи, според клаузите по договора, на изпълнителите са наложени неустойки за отстраняване на пропуските и са активирани банковите гаранции.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.