Безспорно голямото събитие е „Фестивалът на боровинките“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

хижа Амбарица

Никога в близката история на нашата страна не е имало толкова голямо изобилие от фестивали, събори, надпявания, разни състезания и всякакви концерти. За мен главната причина е отключената частна инициатива, както и множеството програми в помощ на културата.
Дори в Ловешка област, която е далеч от морето, от Дунав и големите градове (традиционни центрове на подобни събития), през юли и август има пребогат избор. Само в дните 29, 30 и 31 юли 2016 г. можеше да се избира между събития в Ъглен, Балканец и хижа „Амбарица“. Навярно е имало и още празници, за които нямам информация.

 

 

В село Ъглен, община Луковит, се проведе „Свободен фестивал на безвремието“, организиран от доброволци – без входна такса и без търговска дейност. За втора година млади хора се потапят в музика, игри, танци, алтернативни идеи, творчески работилници, йога и медитация. Свободният фестивал има за цел да покаже, че един алтернативен свят е възможен, да подкрепи творческия потенциал на хората със свободен дух и да ги свърже един с друг, твърдят организаторите. Участниците нощуват в хамаци и палатки. Ивент със силен акцент върху екологията и младостта.

SL385698
На 30 юли в село Балканец, Троянско, се проведе първото издание на планинското надпяване „В полите на Балкана”, в което участваха самодейни състави от региона. Събитието е с акцент върху традицията и съхраняване на фолклорните събития.
Безспорно голямото събитие бе третото издание на „Фестивалът на боровинките“ на 29, 30 и 31 юли край високопланинската хижа „Амбарица“ над село Черни Осъм, Троянско. Идеята привлече в Национален парк Централен Балкан, на 1503 метра височина, хиляди любители на природата, джаза и алтернативната музика, привърженици на екологията като философия и поведение.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Емилия прави мекици рано сутринта

Парадоксално е, че точно тази година в Балкана почти нямаше боровинки – топлият февруари ги подмамил, а последвалият сняг съсипал реколтата. Това не можеше да е пречка пред главния организатор и шеф на хижата Емилия Гатева – сладкото бе сварено от горски малини и традиционните за събитието мекици вървяха с не по-малък успех. От 6 сутринта до обяд доброволците, начело с неуморната Емилия, работеха над няколко тигана. Опашките за топли мекици със сладко (1 лв.) се виеха нон стоп. По-късно тя уточни във ФБ, че са направили към 2500 мекици.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Музикалната програма беше на високо ниво. Петъкът тръгна с китари на Борис Масларски и Мартин Иванов, с Илко Биров и Катя Иванова, както и диджей сет на жестоката Пинг Понг Галя.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Теодосий  Спасов сред доброволците

В събота на сцената се изявиха Теодосий Спасов, Иван Шопов и Димитър Бодуров, камерен оркестър „Силует“, дуото Two Cities One World, „Равнец“, COOH, „Авигея“ и други. Всички събития са фрий.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дижей Пинг Понг Галя (в средата)

Имаше още работилници, йога, филмови прожекции на късометражни филми, състезания, песни до зори. Въобще организаторите от Freeriderz се бяха постарали. Рекламата, главно по интернет, привлече главно млади хора от София, Пловдив, Велико Търново и други градове. Имаше и рускиня, и белгийка, и много деца. За мен беше радост сред доброволците да открия познати лица от Ловеч, както и Санчо – син на мой приятел.
Голямото предизвикателство тук е, че до хижата се стига само с ходене пеш, минимум 4 часа, по трудни и стръмни пътеки. Всичко се изнася на ръце. Помагат конете Борко и Дора, които станаха любимци на гостите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Три къмпинга бяха на разположение на участниците

Обикновено към Амбарица се тръгва от местността Смесите над с. Черни Осъм, но може да се дойде и от юг – през град Сопот, с лифт до хижа „Добрила“ и три часа пеш.
Целта на фестивала е да се обнови хижата Амбарица. До момента е закупен нов генератор за ток, обновени са част от стаите, изграждат се баня и кухня. Ако популярността обаче расте, ще има необходимост от още тоалетни, бани, сервизни помещения. Защото сега имаше опашки. Иначе храна имаше, на изгодни цени и вкусна, благодарение на главния готвач Люси.
Празниците през август продължават. Всяка община си има своя лятна програма. За Ловеч основният акцент е датата 22 август, когато ще отбележим 139 години от освобождението на града и установяване на местно управление.
Програмата включва пленер „Дувари 2016“, безплатна прожекция на филма „Слънчев удар“ (реж. Никита Михалков), концерт на Общински духов оркестър и друг концерт на изпълнители с „Песни за Ловеч“.
Цветан С. Тодоров

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.