Объркан проект оставя градинки в Ловеч без работеща поливна система

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кв. Червен бряг в Ловеч

Тревните площи в жилищен комплекс „Червен бряг” в Ловеч в момента са без работеща поливна система и се налага да се търсят алтернативни решения, съобщи на пресконференция във вторник кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

 Така тя отговори предварително на въпроса на общинския съветник Васил Василев от опозицията, който на сесия в четвъртък ще пита защо не се използва поливната система в квартала и кой ще отговаря за изсъхналите дървета, храсти и тревна растителност?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът Корнелия Маринова коментира: „Правилно пита общинският съветник. А аз питам кой сега ще плаща за допуснатите по-рано грешки?“

Според проекта „Зелена и достъпна градска среда”, тревните площи в квартал „Червен бряг” трябва да се освежават чрез поливна система, която да ползва вода от река „Гознишка бара“. Като алтернативен източник се сочи ползване на водопреносната мрежа на Община Ловеч. Според документацията дори са правени 72-часови проби.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Проблемът е, че барата е пресъхнала, няма вода в нея”, припомни Корнелия Маринова. Река „Гознишката бара“  е свързана с язовира „Голямата Елия”, а той е даден на концесия от 2006 г. за срок от 25 г. Оказва се, че реката се използва като един вид преливник и се пълни само при обилни дъждове и снеговалежи.  Проектът е подаден през 2013 г. с тази грешка  и да бъде заложен такъв проблем в основата му  е недопустимо, каза Маринова.

Вариантът да се ползва питейна вода за поливане на тревните площи също е недопустим, защото Наредба №1 на ОбС от 2008 г. го забранява. Според чл. 5 на наредбата е забранено: „Ползването на питейна вода за измиване на града и селата; на улиците, площадите, дворовете на производствените предприятия и обществените организации, алеите, превозните средства и друга техника и поливането на градините, парковете, зелените площи и участъците в личните дворове и дворове за селскостопанско производство в селата и вилните места. За тази цел да се ползват собствени водоизточници. При нарушение от физически лица се налага глоба от 100 до 1000 лева, а при нарушение от юридически лица се налага санкция от 500 до 10 000 лева.“

Кой ще ги плаща тези глоби, реторично попита кметът.

След всичко това Корнелия Маринова направи извод, че „този проект е изграден върху една фундаментална грешка – грешката да бъдат направени подобни разчети като източник на поливане, на вода, без на практика да има собствен водоизточник. За да бъдат поливани добре тревните площи трябват 5 л./кв.м., а квадратните метри са 46 000, т. е. са нужни 230 кубични метра вода”, разкри още градоначалникът на Ловеч. Финансовият ресурс за поливането на растителността в „Червен бряг” ще струва за един сезон около 60-70 000 лв., който няма как да бъде даден. Това е невъзможно заради забраната в Наредба 1., пък и питейната вода е богатство и не е редно така да се разхищава“.

Търси се решение на проблема без да се ощетяват гражданите. Един от вариантите е концесионерът на язовира да подава вода по Гознишка бара, каза в заключение Корнелия Маринова.

One thought on “Объркан проект оставя градинки в Ловеч без работеща поливна система

  1. Сбъркан ПиАр съветник на Корнелия не е разбрал,че не проектът,а новите Оправници,които трябва да го ползват са сбъркани!Фундаментът на Корнелия се пропуква,господа съдебни заседатели – както би казал Остап Бендер!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s