Росица Маринова: Някои от опозицията се държат като второкласници

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Като ръководител на групата от ПП ГЕРБ, тя заема първото място в редицата на партията в залата за заседания. Отскоро се е заела с още една обществена задача – председател е на кварталния съвет в квартал „Младост”.


В града обаче е най-известна като дългогодишен учител в ОУ „Васил Левски”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Росица Маринова

Родена на 1 януари 1968 г. в Ловеч. Средното си образование завършва в Природо-математическата гимназия. След това продължава във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий” със специалност „Предучилищна педагогика”, а след това и „Начално училищна педагогика”.
Освен това е член на лаборатория „Хуманна педагогика“ към СУ, с ръководител проф. Емилия Василева. Има публикации в сп. „Педагогика“ , в издания на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и център „Хуманна педагогика“.
Има двама сина, единият е пилот, а другият работи в IT сектора. Как съвместява двете роли на преподавател и на политик в местния парламент? Как защитава интересите на общината като ръководител на най-голямата група общински съветници сред управляващото мнозинство? Това ни разказва самата Росица Маринова.

С нея разговаряме веднага след извънредното заседания във вторник, когато някои изказвания развеселиха всички със своята несериозност.
Росица Маринова признава, че трудно е взела решението да влезе в политическия живот в Ловеч. Имала е сериозни колебания дали ще може да бъде полезна за града ни и за жителите му, дали политиката няма да се отрази на учителската ѝ професия? Но в крайна сметка нейните синове я подкрепят и убеждават да стане част от общинските съветници. Нейните родители играят важната роля на коректив в работата ѝ. Разчита на тяхната подкрепа, макар майка й първоначално била против влизането ѝ в политиката. Но с времето се примирява.

rosi 3

„Нашата група на ГЕРБ в голямата си част сме общински съветници за първи път и трябваше да се учим в крачка и то в едно динамично ежедневие и агресивна среда. Истината е, че ние имаме само един общински съветник, който е трети мандат – Петко Петков. Но въпреки това навлязохме бързо в работата. Осъзнаваме отговорностите си. Ние сме наясно с тежестта на решенията, които трябва да взимаме. Наясно сме, че хората са с големи очаквания за бърза промяна в града. Ние също искаме нещата да се случват бързо, но при това тежко наследство задачата никак не е лесна. Имаме желанието и амбицията да променим положението в града, а това ни мотивира да работим. Смятам, че голям плюс за нашата група е, че не сме обвързани със старото управление. В зала не говорим много, защото няма нужда от много приказки и търсене на популярност пред камерите, а трябва да се работи и действа. ”, разказва за групата Маринова. Според нея, общинските съветници от опозицията имат известна обремененост, която хич не е в тяхна полза. Искам да бъда полезна и да работя, за да направя нещо за хората в Ловеч, споделя общинският съветник.

Съветниците от партия ГЕРБ са с най-различни професии – от икономисти до психолог, въобще широк спектър от професионалисти.Това се явява като плюс, защото им помага при вземането на решения.
Според Маринова да бъдеш в опозиция е по-лесно, защото можеш да атакуваш и да бъдеш по-настъпателен, а това винаги се харесва повече на хората.
„Като група ние преди заседание се събираме, за да обсъдим предложенията и да споделим мнения. Но някакъв механизъм за силово влияние няма, всеки е свободен да сподели мислите си. Като група при гласуване по най-важните решение обаче трябва да сме единни, защото всеки глас е важен при този състав на Общинския съвет ”, категорично е Росица. И макар да външен вид да прави впечатление на мек и толерантен човек, в подобни твърдения личи нейния твърд характер и решимост.
„Някои ме упрекват, че съм вечният оптимист, но аз вярвам, че нещата в Ловеч ще потръгнат. Оприличавам ситуацията в общината на една топка, която се търкаля надолу от много години. А нашата задача е да я спрем да се търкаля и да започнем да я бутаме нагоре. Това никак не е лесно”, образно описва ситуацията учителката.

rosi 4
За себе си твърди, че е работохолик. „Обичам работата си и децата. Това, което върша в училище, го правя с голяма любов. И за да бъда на ниво всеки ден и всеки учебен час, аз трябва да имам голяма предварителна подготовка”, споделя още Маринова. Затова много се гордее с постиженията на своите ученици. Наскоро нейната ученичка Антония Петкова печели четвърто място в националното състезание „Знам и мога”. Лицето на общинския съветник се озарява, когато я питам дали децата се интересуват от нейната работа в общинския съвет.
„Разбира се, постоянно питат за града, дават съвети какво да се направи. Например искат детски площадки, градски басейн – въобще децата са много активни на тази тема“.
Извън политиката Росица обича да пътешества, да чете книги. Скоро посети за няколко дни Италия. Сред последните книги, които е прочела, е „Ад” на Дан Браун, а в момента чете „Яж, моли се и обичай” и „Щиглецът“ на Дона Тарт. В Ловеч има своите любими места, които са общи за всички ловчалии. Обича да се разхожда по алеята „Башбунар” и в парка „Стратеш” , както и да се качва на Ловешката крепост. Когато я питам за любим девиз, тя е категорична: „Не прави това, което не искаш да направят на теб в живота”.

Адриана Данова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.