Ако намериш НЛО, веднага в най-близкия Народен съвет!

ufo

Знаете ли, че когато „извънземните“ бяха забранени дори като мисъл, ако случайно намериш НЛО, трябва незабавно да го занесеш в най-близкия Народен съвет? Днес всеки може свободно да предлага снимки на НЛО над Ловеч, но само преди 50 години това бе ерес. Припомня ни го статията на Светлана ПЕТРОВА във в. Новините ГЛАС, бр.27.

Летящ обект с метален блясък стреснал ловчалии преди 50 години
Странен бял обект в небето стреснал ловчалии на 15 януари 1966 г. Хората наблюдавали мистериозното летящо тяло с метален блясък в съботното утро между 8,30 и 9 ч.
Според господстващата тогава комунистическата доктрина, всяка проява на съмнения за съществуване на извънземен разум не може да бъде подценявана и трябва да се опровергае.
Местният официоз, орган на Окръжния комитет на БКП – вестник „Заря на комунизма”, чак след 20 дни реагира лаконично на мистериозното явление. Закъснялата реакция е в отговор на обществените вълнения и смут на ловчалии.
В брой 14 от 3 февр. 1966 г. има кратка информация, сбутана най-отдолу, на последната страница на изданието. Тя е озаглавена категорично „Какво беше бялото тяло над Ловеч”. Дописката е също толкова мистериозна и обвита в тайна, колкото и самото явление – подписана е с инициали М. Б.
„…Бяло тяло във висините привлече вниманието на много хора в града. Едни бяха на мнение, че тялото е изхвърлен от някой самолет алуминиев варел, който падал бавно, поради силата на въздушното течение.” Други пък твърдели, че това било въздушно тяло, направлявано с радиолъчи. „Тялото със сребрист блясък представлява балон, пуснат от Метеорологичната служба в София или от Брестница. Балонът се пуска с научна цел. Неговата задача е да измери силата на въздушните течения, тяхната посока, влажността на въздуха и пр., тъй важни при определяне какво ще бъде времето. Всички тези данни се записват на самопишеща машина, поставена вътре в балона.”
След опита за научно обяснение на събитието, разбунило духовете в Ловеч, анонимният автор заявява: „Желателно е, когато някой намери някъде такъв балон, да го отнесе внимателно в най-близкия Народен съвет. Председателите на съветите са длъжни да се интересуват за такива балони, да организират намирането им и да ги изпращат в София.”
Така единственият по това време вестник научно е парирал слуховете и съмненията, че това е НЛО.

Светлана ПЕТРОВА

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.