Ненко Чанев: Седне ли човек да работи, музата идва от само себе си

 

Ненко Чанев

Ненко Чанев

 

Художникът Ненко Чанев за първи път участва в пленера „Синя зона“ Ловеч. Чували сме твърдението, че в Бургас има много и разнородни таланти. Ненко е от хората, които говорят свободно за себе си и изкуството.


Ражда се на 23 февруари 1963 г., зодия Риби, в красивия морски град. Семеен е, има дъщеря. Средното си образование завършва в Казанлъшката гимназия, а след това в Пловдивската школа по изобразително изкуство и монументално изкуство през 1982 г. Досега Ненко има 26 самостоятелни изложби. Определя се като живописец – експресионист. Държа най-вече на цвета, споделя той.
„Природата наистина ме вдъхновява, но не е само тя, самата работа ми е двигател. Както обичам да казвам, човек трябва постоянно да работи. Не чакам да ми дойде музата, седне ли човек да работи, тя идва от само себе си.”, разказва художникът.
Бургазлията с усмивка твърди, че най-скъпата му картина е ненарисуваната, а най-скъпо платената му творба струва „изключителните 1800 евро“. Много добре знаете, че в България трудно се купуват скъпи картини, може би партийните дейци биха си купили, с шеговит тон отговоря.
Тази година творбите на Ненко са участвали в екзотични страни като Хонконг, Тайланд, Италия и др. Там са се провеждали световни биеналета и триеналета по акварел. Миналата година взима участие в Южна Корея и Ню Делхи.
За тази година има две самостоятелни изложби, едната в Бургас, другата в Пловдив, а октомври ще има и трета в Севлиево.
Нямаше как да не го попитаме за впечатлението му от нашия град. Ето какво отговори: „Много ми харесва Ловеч, изключително живописен град! Страхотен е!”
Още за пленера:

izlojba nenko 2
„Без да забележим, изложбите „Синя зона“ станаха традиция – почти чудо за нашите ширини. Не зная дали неотдавна самият Тихомир Витков е вярвал, че идеята му за този пленер ще има това бъдеще. Истина е, че юни в Ловеч е отдавна немислим без празничното настроение, което създава експозицията, сътворена от 10 автори в къщата и двора на Янковата къща в стария „Вароша“. С тези думи директорът на художествената галерия в Ловеч Валентин Узунов откри на 30 юни изложбата от пленера в камерната зала на Ловчанското читалище. В Националния пленер за художници с физически увреждания участват десет творци от страната – Ненко Чанев, Никола Русев, Цветелина Цонева, Жоржета Тодорова, Паола Стоева, Надежда Белева, Васко Василев, Миню Бонев и ловешките художници Тихомир Витков и Петкан Наков. Изложбата се организира с финансовата подкрепа на община Ловеч и при партньорство на Ловчанското читалище. Сегашната проява се провежда за 12-и пореден път. Тук ви разказваме по-подробно за Ненко Чанев от Бургас.
Адриана Данова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s