Мъже в криза: м. к. сред дела и документи

Мъка е да се описват делата на подобни политици, но се налага. Причината да се върна години назад е, че върви открита и нагла идеализация на доскорошното червено управление на Ловеч. Хората почнали да мечтаят м. к. да се върне на власт, пишат другарите във форумите. Имало еднолична диктатура, имало извиване на ръце, а Ловеч бил сравним само със Северна Корея (?!) – и такива твърдения са пуснати в обръщение. Явно се разчита на къса памет и безочлива манипулация.

А м. к. започна политическата си кариера като голямата надежда на БСП. След 12-годишно управление за хардлайнерите пак си остава такъв – м. к. е тяхната надежда.

За повечето хора името му се свързва с установяването и усъвършенстването на определен модел на управление, почиващ на роднинско-партийна номенклатура, безпринципност, склонност към екзотични екскурзии и спортни воаяжи. За противниците той обаче е емблема на застоя в общината. Застой, който, подобно на гредата от оная библейска притча, в неговите очи въобще не съществува.

Още през 2004 г. той бе сочен като „празничния кмет на Ловеч“. Викаха му „Празников“ заради пристрастеност към всякакви народните веселия и гюрултии. Страстен разказвач на вицове и играч на карти.

Веселието вървеше с поредица провалени идеи и проекти – като завод за фойерверки край Казачево, провал с продажбата на градските хали, провал с идеята за отваряне на висше учебно заведение и най-вече провал на обещанието за много нови работни места.

Той умее да представя провалите и фалове като успехи, както и да се гъне пред силните на деня. Една снимката от 2007 г. го показва как на стадиона прави челна стойка пред Гриша Ганчев. Хората я разбраха като олицетворение на отношенията между власт и бизнес, но м.к. твърдеше, че фотото показва страхотната му спортна форма.

Кариерата му е осеяна с внезапно скъсани приятелства и прегръдки с избрани политически врагове. Тези жестове му градят имидж на голям играч. През годините изчезваха заместник-кметове без всякакво обяснение, а отявлени критици биваха внезапно назначавани на високи постове. Това издаваше увереността, че всичко и всеки може да се купи. Явно не споделя мисълта на Тери Пратчет, че човек, който може да бъде купен, нищо не струва.

Но какви качествата притежава все пак? Той е силен играч чрез проектите и то по една проста и безопасна схема. Поръчват се големи и скъпи проекти за милиони левове и законно се дават на точно избрани проектанти. След това идва „лошата“ държава и закономерно стопира дейността заради неспазване (отклонения, несъотносимост) на правилата на съответната оперативна програма. Специалистите взимат парите от ОП „Техническа помощ“ или от първия транш, които пари се връщат на обратно от общинския бюджет, например от приватизационния фонд.

Ползват се и други варианти, като закупуване на техника „втора употреба“ на цената на нова. Класически пример е случаят с „туристическото влакче“, което е стара техника, но е заплатена на прекалено висока цена. Нагледахме се и на прескъпи проекти за еднократна употреба – например „3D мапингът на Покрития мост“, който никой повече няма да види, освен в Ютуб.

Важна подробност е, че след като м.к. слезе от властта, всички висши чиновници, близки до тези схеми, за броени месеци сами напуснаха постовете си и избягаха от Ловеч.

Той е политически играч, лавиращ между най-твърдите социалисти и АБВ, без да заеме ясна позиция. И до днес обаче не е склонен да признае политическите репресии на БКП в лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч.

В културната област управлението му се свързва с излишна показност и изпразнени от смисъл идеи като наградата „Ловешки меч“ и „Плаващата сцена“ в Осъм. Наблюдавахме още организирано лансиране на бездарници, превъзнасяне пред имитатори, награждаване на преписвачи и на откровени простаци като г.б.

Той имаше и своите „мигове на слава“ – по негово време се случиха големите безплатни рок-фестове. Като плюс може да му се признае още факта, че през втория мандат в Ловеч дойдоха четири големи хранителни вериги. В края на третия мандат две от тях се оттеглиха от явно надценения град. Ползата обаче имаше, защото веригите намалиха цената на хляба.

Резултатът от 12-годишното управление личи най-вече в трайното обезлюдяване на Ловеч, липсата на ръст в икономиката, безработицата, както и потоците хора, търсещи работа в Троян, Севлиево, София, в цял свят.

На финала на кариерата си социалистът предизвика няколко мощни обществени скандала. Сред тях са опит за продажба на сградата на стоматологията, постоянните проблеми с боклука, спирането на парното в болницата през зимата на 2015 г., нелепото убийство на ягуара Алонсо в зоопарка, проектите с преустройство на Покрития мост и прочие. Те го принудиха да отстъпи пред гражданското недоволство и на края загуби изборите.

Днес м. к. е общински съветник в опозиция и водач на атаките срещу новата власт. Същевременно е станал по-внимателен към показността и разточителството – пуши евтини пурети, крие страстта си към офроуда, скоро не е ходил и на Формула 1.

Сега започват да излизат документите от неговото управление и предстои да четем. Например през февруари 2016 г. името му се оказа сред вложителите на фалиралата КТБ с два влога – един от 12 352.23 лв. и друг 20 097.58 лева. Сумите би трябвало да са обявени в данъчните му декларации пред Сметната палата. Ама не са.

Павел Ненов

min4o 4elna stoika 2007

One thought on “Мъже в криза: м. к. сред дела и документи

  1. Цветане, браво, започнал си да пишеш по-грамотно. Все пак не е редно пиара на кмета да лъже като дърт циганин и да публикува статии от чуждо име. #Извинисебе, ако се опитваш да ме скараш с Казанджиев, не си познал. Преди няколко месеца г-н Заверджиев ви стана неудобен на теб и на некадърната кметица защото започна да изкарва неуспоримите факти от нейното управление, които до един са в ущърб на Ловеч и населението на общината. Тогава два пъти написа гнусни статии, подписани от мое име срещу г-н Заверджиев. Сега Казанджиев ви е неудобен и обвинявате него за различните провали на кметицата. И какво решение намирате, вместо да търсите решения на това как да се справите с проблемите, вие решавате да изфабрикувате поредната гнусна лъжа, този път обаче срещу Казанджиев. Нещата, които пишеш в статията противоричат на истината и само идиот би повярвал на тях. Като гледам старанието ти, стигам до извода, че ти вярваш на това, което си написал.
    Цветане, надявам се най-накрая да ти дойде акъла и да спреш да използваш моето име за долните си лъжи. Това, че до момента никой не ти е потърсил отговорност за това, което пишеш, не означава, че и в бъдеще ще е така. Нямам нерви и време да се занимавам с мишкарски работи, затова за момента няма да ти търся правна отговорност за лъжите, разпространявани от уж мое име.
    Цветане, забелязвам, че Цветелина Банева и Емилия Герганова, също стават неудобни за теб и другарчето ти по чашка и форма. Надявам се, че няма да пуснеш статии и по техен адрес, подписани от мое име.
    Като последно ще те помоля да дадеш информация, кога и по коя сметка са постъпили парите от спечеленото от Казанджиев дело срещу държавата в размер на почти 1 милион лева и какви мерки е предприела Корнелия Околосветската за отмяна на наложената санкция по В и К проекта в размер на 400 хил. лева. За твое сведение, тъй като знам, че и по двата въпроса нищо не е правено, К. М. е нанесла само с тези си бездействия щети на община Ловеч и на жителите на стойност от почти 1,4 милиона лева.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s