Кмет поздрави космонавта Георги Иванов за рождения ден

goergi ivanov kosmos

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до Георги Иванов, космонавт и почетен гражданин на Община Ловеч, по повод неговия рожден ден. В поздравлението се казва:„Всички ловчалии пазят спомен за Вашия полет в Космоса. Горди сме, че полетът не само е дълбоко запечатан в паметта на всеки българи, но е и записан със златни букви в историята на българската космонавтика и наука.“


Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов (електротехник). Родната му къща е в АИР „Вароша“. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958), а след това Военното училище в Долна Митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас.
Георги Иванов е първият български космонавт. Той излетя на 10 април 1979 г. в орбита около Земята с космическия кораб „Союз-33“. Международният екипаж е с командир на полета Николай Рукавишников.
Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Кораба приземява Георги Иванов.
Генерал-лейтенант Георги Иванов е чест гост в родния град. Последно бе тук на 28 април по повод откриването на кино „Космос“, на което стана кръстник.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.