Ритуалът за Еньовден в село Йоглав започна рано сутринта

SL385245

 

Ритуалът за Еньовден започна рано сутринта, преди изгрев слънце. Облечени в традиционни бели облекла , около тридесет билкари поеха с песни към хълмистите поляни. Знайно е, че тогава билките, окъпани в росата, имат нечувана лечебна сила. От набраните цветя те направиха голям венец и после всички минаха под него за здраве. Кошниците и тъканите торби пък напълниха с букетчета от целебните цветя и треви.


Така жители и гости на село Йоглав, община Ловеч, отпразнуваха Еньовден с ритуалното бране на билки сред природата. За пореден път те бяха организирани от Народно читалище „Пробуда 1926 г.”, като се включиха деца и самодейци от фолклорна група „Югла”. С голям ентусиазъм те изпълниха хубавата традиция, в която лича приемствеността между млади и стари.
По покана на читалището тази година в ритуала на Еньовден се включи екипът и десет доброволци на сдружение „Екомисия 21 век” Ловеч. Сред тях бяха и доброволците Юстина Скрупските от Литва и Федерика Граси от Италия .Те са в сдружението по проект „Свеж живот“, финансиран по програма „Еразъм +“ от Център за развитие на човешките ресурси. Двете организации години наред са осъществявали съвместни дейности по проекти с международно участие в областта на местните традиции и култура .
Там, на босо, в росната трева групата посрещна изгрева на слънцето с весели възгласи. Читалищният деец Стоян Александров покани билкарите на своето лозе, където в голям котел на саджак вреше на огън ароматен билков чай. Всички опитаха от благодатната напитка, подсладена с йоглавски мед, като похапнаха и домашни корабии и плодове. Секретарят на читалището Еленка Щерева поздрави присъстващите със свои стихове за билките и подари на чуждестранните доброволци своята книга „За всяка болка има билка”. Ружа Батева, учител-пенсионер, разказа за местната традицията, а Митка Димова разясни свойствата на всяка билка, поставена на венеца и в кошниците.
Певците от фолклорната група изпълниха автентични народни песни. След празненството сред природата билкарите слязоха на реката, за да видят къпещото се слънце. Според преданието тогава водата става вълшебна и лековита. Малки и големи, заедно със слънцето, нагазиха в река Осъм, като се обливаха с лечебната вода с вярата за добро здраве през цялата година.
Отново с песни, всички се върнаха в селото и там, на площада, извиха кръшно Еньовско хоро. Билковият венец беше закачен на центъра за здраве на всички жители. Организаторите отново черпиха до насита с топъл билков чай участници, зрители и минувачи за здраве. Еньовските емоции бяха неописуеми. Билкарите от „Екомисия 21 век” имаха възможност да разгледат и музейната колекция към читалището, която ги впечатли силно.
Домакини и гости се разделиха, заредени с нови сили и обещания за още съвместни инициативи.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.