Откриват изложба на художничката Петя Христова в Троян

petq hristovaНа 29.06.2016 от 18.00 часа в галерия „Серякова къща” се открива изложба стъкло и графика на художничката от гр. Елхово Петя Христова.

Петя Христова е родена на 29.09.1968 в гр.Елхово Завършва Пловдивски университет педагогически факултет. Известно време работи като учител, след което започва да се занимава с изкуство в различни области живопис, графика (монотипия),скулптура, витраж и топено стъкло.

Въпреки че не притежава професионално арт образование, започва да изработва разни неща за приятели, а после превръща хобито си в професия.

Живее и работи в гр.Елхово, заедно със своя съпруг иконописеца Куман Сталев.

Нейни творби притежават художествена галерия“Жорж Папазов“гр.Ямбол, музей

„ Теранда“ Косово и частни колекционери от Германия, Англия,Италия,Кипър,Шотландия,Швейцария,Гърция,Турция,Косово,Албания,Македония,Америка и България

Носител е на две международни награди – награда на министерството на културата Косово за проекта „Глобъл арт“2015г. и награда за принос на международния фестивал за изкуства „Теранда“ Косово 2011г.

Участва в множество арт пленери,фестивали и симпозиуми в България и чужбина.

Създава и ръководи два арт проекта за деца в Косово – „Хартиена мания“ и „Копринено приключение“. Има колективни и самостоятелни изложби в България,Германия,Италия,Косово,Турция,Македония,Аржентина,Албания и Кипър.

С нашия град я свърза приятелството й със семейството на общинската съветничка Калина Калинска. Миналата година Петя и съпругът й Куман посещават галерия „Серякова къща” и в приятелски разговор  се ражда идеята за самостоятелна изложба, която да се открие точно на Петров ден.  Изложбата ще продължи до 29-ти юли. В нея ще можете да видите произведения от стъкло и графика.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.