Сбогом на големия поет Ивайло Иванов (1972 -2016)

ивайло иванов

„Най ми харесва у Вапцаров това, че е живял като неудачник. И Пеньо Пенев, и Дебелянов, и кой ли още не… Днес тези „неудачници“ обаче се изучават задължително от нашите деца. Това е тяхната „тиха победа“. Тези думи написа преди дни във фейсбук големият троянски поет Ивайло Иванов (44 г.), който на 29 май 2016 година ни напусна поради нелеп медицински случай.

Ето и една негова строфа:

„Аз умирам и светло се раждам –

разнолика, нестройна душа.

„От прераждане чак си досаждам“ –

и кога не греша – пак греша!“

Троянският поет Ивайло Иванов ще бъде изучаван. С последната си лирическа книга „Нов сън за щастие“ („Ерго“, 2015) той се нареди по амбиция и талант до Пенчо Славейков в интерпретаторското изкуство. Беше посочен в топ 10 от литературоведите в специална анкета.

Всички ние, живите, носим вина за тази ненавременна смърт, прости ни, Ивайло, несретнико!

Цветан С. Тодоров

Кой е той?

Ивайло Иванов е роден през 1972 г. в Троян, къде завършва средно образование, а висше – българска филология, във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Майка му е известна учителка в балканския град. Работил е като редактор във вестник „Литературен форум” /1997 – 1998 г./, като вътрешен рецензент в издателство „ПАН – В. Т.” и като разпространител на печатни произведения.    Автор е на „Хензел и Гретел” /поема, 1995/, „Искри от воденичните ми камъни” /сатири, 1997/, „Очи на дете” /ранни стихове, 2006/, „Филологически поеми” /2007/, „Пастирът на мухи” /2008/, „Песен за бащите на прехода“ /2010/, „Брачни песни (2013).

Сътрудничи на централния печат със свои стихове, сатири, литературна критика и църковна публицистика. Негови творби са превеждани на немски, руски, литовски и унгарски, има награди от различни централни и местни конкурси за поезия. Член е на Сдружението на българските писатели.

Погребението е на 1 юни в Троян.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.