Община Ловеч следва законите както за обществените поръчки, така и в отношенията си с гражданите

Община Ловеч следва законите както за обявяването на обществени поръчки, така и в отношенията си с гражданите. Това се твърди в разпространеното днес съобщение на пресцентъра на общината относно местната гражданска инициатива за отмяна на обявена обществена поръчка. Следва изявлението:

По повод изявления на Местна гражданска инициатива (МГИ) с ултиматум към Община Ловеч припомняме, че ръководството никога не е прекъсвало диалога с гражданите. Това е една от най-важните функции на Общината – връзката с най-будните и съвестни граждани. В този смисъл приветстваме всяка гражданска инициатива, защото това е ясен знак от какво се вълнуват хората.

Такава се явява и инициативата за отмяна на обявената обществена поръчка „Приготвяне и доставка на храна в готов вид за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години, посещаващи детските заведения на територията на община Ловеч“.

Същевременно трябва да се знае, че поръчката е в ход и от четвъртък, 26.05.2016 г., има фирма, която кандидатства за трите позиции.

Ръководството на Община Ловеч е длъжно и следва всички закони и нормативи, както за обявяването на обществени поръчки, така и в отношенията си с гражданите.

В случая исканията на местната гражданска инициатива попадат в разпоредбите на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС). Няколкократно е обяснено на представител на МГИ, че подписката се внася не само като списък на хартиен носител, но и в „структуриран електронен вид“. Това е задължение, изискване на закона  – според член 51, точка 3 на ЗПУГДВМС.

След това председателят на Общински съвет Ловеч следва да изпрати подписката в структуриран електронен вид на ГД „ГРАО“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството или на териториалното й звено в съответната област, които извършват незабавно служебна проверка.

Към настоящия момент подписката не е комлектована според закона и затова не е придвижена.

Да се твърди, че обществената поръчка е изготвена в нарушение на основните принципи на управление, каквито са публичността и прозрачността, просто не е вярно. Документите са качени своевременно на сайта на общината,  откъдето и днешните недоволни са се информирали. Самият процес на интензивна размяна на мнения и становища е доказателство за обратното.

Не може да се иска единно мнение от всички родители, за нещо, което все още не е въведено към момента, но пък е според изискванията на закона. Не бива да се рисуват предварително неверни картини как ще става доставката, колко и с какво ще пътува храната и така да се внушава негативизъм към всичко ново.

Като колоритни особености приемаме изявления, че ръководството на Община Ловеч пренебрегва мнението на гражданите или пък го омаловажава. Беше проведена среща на 3 май т.г. в 16.00 часа с представители на МГИ с кмета на Общината, на която се явиха двама граждани.

Трудно могат да се приемат в условията на демокрация за нормални отношенията като  ултиматуми от  една група хора към друга група, както и внушенията за нечий „каприз“ или „наглост“. Абсурдно, нелепо и смехотворно  е свързването между името Васил Левски и начина на храненето на децата.

Свободата на мнения винаги е съществувала и продължава да съществува във всяка демократична страна, каквато в момента е България.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.