Готов е проектът за още 10 км от магистралата след Ябланица

hemus

 

Готов е новият проект за първите 10 км в участъка между Ябланица и Боаза от оставащото за доизграждане трасе на автомагистрала „Хемус“, пише ДНЕВНИК. Това е съобщил министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на блиц контрол в

парламентарната комисия по регионална политика. Агенция „Пътна инфраструктура“, която е правоприемник на вече официално закритата Национална компания „Стратегическа инфраструктура“, има готовност да обяви търга за избор на изпълнител за участъка веднага след като Върховният административен съд се произнесе окончателно по жалбите за прекратяване на последната процедура за изграждане на участък от магистралата. Това стана по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Строителството ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, благодарение на увеличените приходи в бюджета и от повишените цени на винетните стикери, като това ще стане в рамките на няколко години, обясни Павлова.

Заради намаляването на скоростта, с която ще бъде разрешено да се шофира по останалите непостроени участъци, се налага повторното проектиране на между Боаза и Велико Търново, за да се избегнат сложните съоръжения.

Очаква се в края на май или началото на юни поръчката да за изработване на нов проект да бъде обявена, за да може да се започне и с процедура за промяна в парцеларните планове, и в екооценката, като тази процедура, по думите на министъра, ще отнеме малко повече време, през което усилията ще бъдат фокусирани в изграждането на първите километри от магистралата.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.