Арх. Минчо Петков: Мечтата ми е да решим големите градски проблеми

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

арх. Минчо Петков

През 2003 г. НГ прави с арх. Минчо Петков интервю и кратък филм за местната кабелна телевизия (виж факсимиле). Питат го какво би станало в САЩ с такъв голям, изоставен, недовършен и опасен строеж като музея-мастодонт срещу общината в Ловеч, останал от социализма и предназначен за музей. Ще го разрушат веднага, отвръща гостът, защото земята е по-ценна от сградата.

Днес през прозореца на новото му работно място в общината се вижда колко е бил прав. Изоставеният и грозен строеж вече го няма. Днес мечтае да реши големите градоустройствени проблеми на града край Ловеч.

Първото впечатление, което оставя арх. Минчо Петков, е на тих, спокоен, уравновесен човек. Питан дали архитектите притежават чувство за хумор, твърди: „По-скоро – не. Материята при нас е сериозна, пък се борави и с пари – тук хумор няма“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

факсимиле от НГ 2003 г.

Но ако говориш по-дълго и го опознаеш, разбираш, че той прави изключение. Нетипичен архитект, пуска шеги, цитира източни и западни класици на родния им език. Изключение от правилата, защото малцина българи се  връщат от САЩ точно в родния си град. Той го прави и вече на място приема поканата на кмета на Ловеч да заеме овакантеното място на главен архитект на общината. Още няма месец, откакто е на този пост.

В работата е изключително сериозен, но в свободното време той е отличен член на компанията. Притежава богата обща култура, която му помага в контактите. Безкомпромисен в решенията, с ясни позиции. „Проблеми има само тогава, когато има рушвети. Иначе всеки въпрос може да се реши по законен път“, твърди той.

Питаме какви цели си е поставил като главен архитект на общината. „Като първа стъпка искам да идентифицирам кои са най-големите проблеми, за да пристъпя към тяхното разрешаване. За съжаление, дребните спънки като количество вземат надмощие. Моите ежедневни усилия и тези на отдела ми са насочени към спазване на срокове и към обслужване на гражданите. Мечтата ми е да се доберем до големите градски проблеми и постепенно да пристъпим към тяхното разрешаване.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Архитект Петков сподели, че един от „горещите картофи“ е остарелият градоустройствен план, чисто физически (той е на едно износено платно), а е необходима и актуализация. Съществуват и сериозни транспортни проблеми, които са част въпросите на общия устройствен план. Допълва, че обликът на един град се определя от положението, историята, жителите. Не е възможна коренна промяна в архитектурата – Ловеч си има свой логичен развой, създаван с хилядолетия.

„Ситуирането на града е уникално със завоя на реката и хълмовете, но пък затруднява транспортните връзки. Днес малцина си дават сметка, че може би най-голямото достойнство на мащабните промени през 1980-те години на миналия век е не центърът, е обиколният път с тунела, който изкара транзитното движение навън. Но понеже там няма проблеми, това се забравя. Говори се най-често за представителната архитектура, за политика, но за канализацията се забравя, защото е под земята. А тя е много важна“, разсъждава той.

Доволен е от сегашния архитектурен облик на града, той не е променян коренно от големите строителства за дипломатическия корпус от 1986 г. „Не го сравнявам нито с Милано, нито с Атланта, Ловеч трябва да се сравнява с наши градове”, с усмивка казва той.

Засега не се предвижда изграждането на трети транспортен мост в града, но ако бъде създаден, то най-вероятно ще бъде на север между двете промишлени зони, подхвърля главният архитект.

Покритият мост ще бъде ремонтиран, но основният му облик ще бъде запазен, казва той. Нека припомним, че се проведоха четири публични обсъждания, които наклониха везните натам. В случая, процесът се е оказал по-важен от естетическите критерии и това не е толкова странно. А АИР „Вароша“ е важен елемент от града и виждам, че продължава да бъде магнит за хората, изтъква той.

За емигрантския си живот Петков споделя интересна теза. Заминал за САЩ като всеки българин, който търси един по-добър свят. Чувствал се отегчен и потиснат от изолацията, която комунизмът създал през 80-те години. Ако знаех, че България ще бъде член на ЕС, никога нямаше да напусна, открито споделя той. „Това с българите не е точно емиграция, а гурбет. Емигранти са сирийците, те имат сериозни проблеми в страната си – война, кланета. Повечето българи, заминали след промените, са гурбетчии, тръгнали да търсят работа и да видят свят. А аз се върнах, защото тук се чувствам добре, у дома съм си”, обяснява той.

Определя американците като консервативна нация, тясно ориентирана към семейството. За него било трудно да се сприятели истински с американец.

Напоследък е работил и в Дубай. Градът е прозападно ориентиран, но само в икономически план, не и в политически. „Дубай се превърна в икономически център и много западни фирми го избират, за да работят оттам за големи пазари като Ирак, Китай и източна Азия”, споделя главният архитект на общината.

В свободното си време Минчо Петков обожава да чете книги и да гледа филми. Като млад много повече, сега по-малко, усмихва се той. Притежава богат репертоар от случки и вицове, събрани от цял свят, можеш да се заливаш от смях. Съпруга разказва сутрин на мъжа си. „Нощес чух странен шум в гардероба. Ставам, отварям и какво да видя – дрехите ми излизат от мода“. Определено той е от нетипичните архитекти. И не вярваме да излезе от мода.

Бележка

Новият главен архитект на общината Минчо Петков е роден в Ловеч през 1959 г., зодия Овен. Учи в Езиковата гимназия, през 1986 г. завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия. Първото му работно място е в проектантската организация в Ловеч, където между 1986 и 1991 г.  изминава пътя от проектант до директор. От 1994  г. е магистър по градоустройство в университета в  Синсинати, САЩ. После близо 25 години работи в САЩ и други страни. През 1999 г. преподава градоустройство в университета на Синсинати. Владее  английски, немски, руски. Семеен, с едно дете. Сега със съпругата си Камелия пак живеят в родния Ловеч, синът Никола (27г.) е останал да работи в САЩ.

 

Адриана Данова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.