Великден в село Старо Стефаново, Ловешко

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова на Великден се включи по традиция в тържеството на село Старо Стефаново, съобщиха от общината. Възобновеният от 12 години празник се проведе в двора на църквата „Рождество Пресвета Богородица“.
Това е пролетен народен празник с курбан, даван за здраве и успех, който събира живеещите тук, още близки и приятели, на дълга трапеза в хубавия двор на църквата.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Кметът Корнелия Маринова подари икона с образите на светите братя Кирил и Методий, която бе осветена и обогати храма.
След като поздрави присъстващите с „Христос воскресе“, кметът на Ловеч в словото си подчерта, че в това изконно българско село не се е изгубила вярата и стремежът към по-добър и достоен живот. Корнелия Маринова подчерта още подкрепата, която има от страна на общината местният кметски наместник Иван Джуров.
Село Старо Стефаново през последните години е намерило своя нов облик като архитектурен резерват, привлича нови жители от близо и далече. Всичко това съвпада с плановете да се развива културният туризъм в общината, а името на селото все по-често трябва да се чува и в национален мащаб, пожела Маринова.
В хубавия слънчев ден пред местния храм дойдоха областният управител на Област Ловеч Ирина Митева, председателят на фискалния резерв на Народното събрание и бивш депутат от ГЕРБ Борис Грозданов, членът на борда на директорите на „Общински пазари“ ЕАД –Ловеч Ценка Лазарова и много гости.
Празнична служба и водосвет отслужи отец Петър от Малиново. После народното веселие продължи дълго под звуците на оркестър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA