КМЕТЪТ: Важна е рехабилитацията на централна градска част на Ловеч и площад „Тодор Кирков“

 

Корнелия Маринова

Корнелия Маринова

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова с интервю за най-важните проблеми на града:

 

– Кои са най-значимите проекти, върху които ще се съсредоточите през новия програмен период?
– Всъщност се оказа мит, че имаме оставени готови проекти от предходното управление. Новата инвестиционна програма включва обекти от социалната и образователната инфраструктура.

Най-значимите от тях са свързани с енергийна ефективност на две детски ясли, една детска градина, обекти от Районното полицейско управление, пет жилищни сгради.
За нас е изключително важно обновяването, рехабилитацията на централна градска част, на пешеходната зона с новите пространствени решения и съответно площад „Тодор Кирков“. Това е един от проектите, който ни беше оставен, но трябва да се препроектира, защото досега не отговаряше на изискванията, заложени в инвестиционната програма. По ОП „Региони в растеж“ имаме подпомагане на училищата, които трябва да бъдат обновени, така че много амбициозна ни е програмата. Надявам се, въпреки кратките срокове, които имаме и изключително високите обороти, на които работим, да се справим в срок.
– Старото сметище в Ловеч ще бъде рекултивирано. На какъв етап е решаването на този проблем?
– Това е национален проблем. Трябваше да се осъществи с финансирането от миналата година, но поради забавени поръчки на практика Ловеч загуби финансирането. Ловеч отново се включи благодарение на ПУДООС. В кратък срок се надявам да пристъпим и към осъществяването на този проект, което на практика ще намали и вероятността за санкции на България за съществуването на такива проблеми.
– Голямо предизвикателство пред кметовете е методиката за определяне на такса смет. Чухме различни становища за справедливия начин за формиране на тази такса. Какво е вашето мнение?
– Това, което правим в момента, е най-несправедливият начин, със сигурност. Това, което плащат хората, се явява имуществен налог, защото е промил от данъчната оценка на имота. Този проблем е на вниманието на НСОРБ и на всички общински власти. Разбира се, че най-справедливият метод е да се плаща на база индивидуално образуван и изхвърлен количествен отпадък. Към момента обаче това изглежда неосъществимо. Има различен опит в европейските държави – например по консумирано количество вода и други обективни показатели. Надявам се кметовете да се обединят около една обща методика в кратко време, за да може през следващата година да определим по-реалистичен размер на такса битови отпадъци.
– Преди два месеца е изготвена оздравителна програма за болницата в Ловеч. Какво представлява тази програма, какво включва?
– Нашата болница е с преобладаващо държавно участие. Делът на общината е много малък. Преди Нова година лечебното заведение беше изправено пред възможността да не получат здравните работници заплати. С постановление на Министерски съвет буквално преди Нова година беше осигурено финансиране в размер на 800 хил. лв. за капиталов разход в болницата. Въпреки всичко това състоянието на лечебното заведение продължава да е тежко. Оздравителната програма е готова, но работещите в болницата имат претенции към прокуриста и към Съвета на директорите. Към момента Министерството на здравеопазването все още не е одобрило тази оздравителна програма и това на практика забавя процеса на преструктуриране. Видно е, че е необходимо такова действие и ще бъде осъществено.
– Заговори се за проект за ремонт на символа на Ловеч – Покритият мост. Какво се случва с този ценен за града туристически обект?
– Имаше проект при предходното управление, който предизвика сериозно обществено напрежение. Оказа се, че той не може да бъде реализиран, тъй като не отговаря на условията на ОП „Региони в растеж“. Аз обаче смятам, че мостът наистина има нужда от освежаване. Общинският съвет се произнесе за запазване на неговия автентичен външен вид, тъй като той е единственият на Балканите покрит мост.
Ще търсим други финансови инструменти за неговото освежаване. В момента, в който открием начин за финансиране, ще реагираме веднага с проект.
-Ловеч отново ще събере рок феновете на фестивал, за който ще получите съдействието на бившия кмет на Каварна Цонко Цонев.
– Това е добър начин за привличане на още туристи в нашия град. Тази идея се роди в разговори между мен и Цонко Цонев, с когото имам превилегията да съм в добри приятелски отношения. Рок фестът в нашия град е с традиции. Тази година ще се състои в Деня на независимостта – 22 септември, но искаме да има и друго послание. Фестивалът ще се случи на нетрадиционно място – в казармата.
– Има ли готови инвестиционни проекти, които да се реализират на територията на града и предоставят възможност за нови работни места?
– В момента има две инвестиционни намерения. Предприети са стъпки за осъществяването им. Дадено е съгласие от Общински съвет за разрешение за реализирането им. Проектите са в сферата на селскостопанското производство и консервната промишленост. Очакваме и разкриването на нови работни места във връзка с тези инвеститорски намерения.
Оказва се, че при нас работни места има. От Бюрото по труда редовно ми представят справка. Проблемът е, че хората пътуват към Севлиево, Плевен, Троян, привлечени от по-високите заплати. Това е проблем за нашия град. Трябва да направим така, че да се възнаграждава трудът адекватно на неговата сложност.
Точно затова сме в процедура на подготовка на инвестиционен форум, който ще се проведе през юни. Смятам, че градът ни представлява привлекателно място в тази посока.
Корнелия Маринова е първи мандат кмет на Ловеч. По образование е педагог. Преди длъжността на градоначалник, има професионален опит като народен представител от 42-то Народно събрание, председател на Общински съвет – Ловеч, общински съветник от ГЕРБ и директор на ОУ „Васил Левски“ – Ловеч.
Интервю на сайта kmeta.bg

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.