Тържества за децата преди Лазаровден и Цветница

sl 5Тържествата по повод пролетните празници Лазаровден и Цветница в ОДЗ „Слънце” в Ловеч започнаха рано сутринта на 21 април. По покана на ръководството с директор Христина Христова и лично от главния учител Цветалина Василева на гости при децата бяха самодейците от ФГ „Югла” при Народно читалище „Пробуда 1926” с. Йоглав.


sl 3Малките зрители от подготвителните групи с учители Мая Петрова, Наталия Маринова, Светла Петкова, Иваничка Дончева, Маринела Моянова, Виолета Станчева се насладиха на богатата празнична програма на гостите.
За автентичния местен лазарски ритуал разказа Еленка Щерева, художествен ръководител на групата и секретар на читалището Самодейците демонстрираха как се правят венчета от върбови клонки и с тях закичиха главичките на малките лазарки. В бабината кошница пък бяха подготвени яйца, бонбони, пуканки, за да се покаже на децата с какво се даряват лазарките.

SL383577
Весели народни песни изпълниха залата. Самодейката Митка Димова рецитира на децата няколко стихотворения, които е запомнила от своето детство. Дядо Георги Линджов ги повесели със своите закачливи народни песни, които разиграха и собственоръчно изработените му кукли. Неговата тамбура изключително много впечатли децата, тъй като това беше един рядък вид инструмент, който не често се вижда. Малките зрители не пестяха ръкопляскания.
Накрая малки и големи се хванаха на голямо кръшно хоро под звуците на акордеона. Всички самодейци получиха от децата букетчета здравец, с пожелание да са живи и здрави и отново да гостуват в детската градина.
Празничният ден продължи с второ тържество, в което участници бяха деца от всички подготвителни групи, а зрители – най-малките. Изпълнителите пяха народни песни, рецитираха, играха хорце, а имаше и няколко деца, които съпровождаха с детски народни музикални инструменти, всичко под ръководството на учителите на групите. Децата демонстрираха своята добра подготовка за пролетните празници.
За сетен път в ОДЗ „Слънце” показаха, че възприемането и възпроизвеждането на народните традиции и култура е една от приоритетните задачи на колектива.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.