Съдът в Ловеч даде ход на делото срещу акушерката от Тетевен

dr nina bai4evaОкръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу акушер-гинеколога Нина Байчева, обвинена, че при водене на раждане поради немарливост е причинила смъртта на новородено. Инцидентът е станал на 22 април миналата година в болницата в Тетевен.
В тежко състояние новороденото е било откарано по спешност в болница в Плевен, където е починало два дни по-късно.
Обвинението срещу д-р Байчева е, че поради немарливост при водене на раждане на Наташка Габровска от село Глогово, област Ловеч, като дежурен акушер-гинеколог е нарушила Закона за здравето и правилата за добра медицинска практика, като вътрешно е въвела лекарствен продукт „Окситоцин“ с голяма концентрация и форсирала въвеждането му на родилката. Според обвинителния акт не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието й. По непредпазливост е причинила смъртта на детето на Габровска.
„Нищо не се е променило. Болката е една и съща. Утре моето дете трябваше да направи една годинка. Аз не можах да му се порадвам. И вместо утре да се съберем, да празнуваме, аз ще отида на гроба му и ще запаля свещ – това, което към правила през последната една година. Страх ме е от забременяване. Лекарката е виновна, защото е допуснала серия от грешки и нарушения. Тя нямаше желание за работа. Не направи нищо, за да кажа, че поне опита. Каза ми: Глупачка така, ти си умори детето, то е мъртво заради теб. Има доказателства, че е виновна“, заяви пред съда майката на починалото новородено.
Наташка Габровска каза още, че е направила опит за самоубийство след инцидента и все още се намира в психологически шок. Тя иска справедливост, защото има и други пострадали.
По време на днешното заседание в съда се разпитват свидетели и вещи лица.
Родителите на починалото новородено внесоха частичен граждански иск за 20 хиляди лева срещу лекарката.
Д-р Нина Байчева отказа да коментира случилото се и обвиненията срещу нея и заяви, че ще говори след като приключат всички разпити. (по БТА, снимка zetramedia.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.