Кметът на Ловеч Корнелия Маринова срещу срамната тайна на комунистите – лагерът „Слънчев бряг“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Шествие – 26 03 2016

„На лагера „Слънчев бряг“ можем да бъдем горди, само ако кажем цялата истина за тази страница от най-близката ни история. Като посочим ясно виновните, като осъдим престъпленията и високо издигнем имената на невинните жертви. Само тогава ще можем да кажем: На „Слънчев бряг“ вече всичко е спокойно!“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Корнелия Маринова

Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на поклонението в събота през паметта на жертвите на комунистическия терор, станал край Ловеч в периода 1959-1962 г. Община Ловеч за първи път се включи в традиционните шествия, организирани досега само от СДС Ловеч. Разширяването на политическия спектър бе белязано и от присъствието на двама заместник-председатели на Народното събрание – Димитър Главчев и Иван Иванов. В шествието се включи и председателят на СДС Божидар Лукарски, който е и министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пред паметните плочи

Пред събралите се десетки граждани на мястото на бившия лагер панихида отслужи ловчанският митрополит Гавриил, а послания отправиха политици и представители на репресираните. Бяха издигнати искания за незабавна лустрация, изнасяне на пълната истина за лагерите, за изграждане на мемориал в паметна на невинните жертви, погубени без съд и присъда. Според един от малкото оцелели – бай Кольо Колев от с. Торос, Луковитско, тук са загинали много повече от официално доказаните 151 души.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кръгла маса Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства

По-рано в събота сутринта се състоя кръгла маса „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства“, организирана от Център АСЕТ с директор Мимоза Димитрова и Община Ловеч. В препълнената зала на дом Преслав“ за първи път не само в Ловеч, а и страната, се говори за травмите и раните от научна гледна точка, като се изтъкнаха механизмите за преодоляване.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В бившия партиен дом днес разговарят как се лекуват травмите на комунизма

„Светът се променя пред очите ни с бързи стъпки. Промените са разнородни. Преживяхме атентат и в Брюксел, но имаме и концерт на „Ролинг стоунс“ в Куба. Нашият дял в промените нека бъде положителен, да потърсим общите места, върху които можем да пишем обективната истина.“ Това се изтъкна в откриващото форума слово на Корнелия Маринова, която бе домакин на срещата.
Във форума участваха Димитър Главчев, зам. председател на НС, Иван Иванов, психолог, зам. председател на НС, Ана Лулева, историк, Мимоза Димитрова, психоаналитик и директор на Център АСЕТ, Христо Христов, журналист, сайтове desebg.com и pametbg.com, Димитър Димов, социален антрополог в Института за изследване на близкото минало, Иван Семков, лагерист, деец на БЗНС и депутат във ВНС, кинорежисьорите Стойчо Шишков и Иван Терзиев, Евтим Костадинов от Комисията по досиетата.
Присъстваха и депутати, министри, областни управители, заместник-кметове на Община Ловеч и общински съветници, представители на Комисията по досиетата, Институт за дясна политика, Съюза на репресираните с председател Лили Друмева, медийни съветници, парламентарни секретари, много граждани.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.