Кинорежисьори гостуват в Ловеч за „Лагерът край Ловеч – памет и свидетелства“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Двама известни кинорежисьори гостуват в Ловеч по повод кръглата маса „Лагерът край Ловеч – памет и свидетелства“. Снощи в препълнената зала на театъра авторът Стойчо Шишков представи документалния филм „Народен дом на терора“. Днес в КДК от 17,30 часа е срещата с родения в Ловеч режисьор Иван Терзиев,

който ще разкаже за цензурирания по времето на социализма филм „Селцето“.
На прожекцията снощи сред зрителите бяха Иван Иванов, зам.-председател на Народното събрание, и Божидар Лукарски, министър на икономиката.
По-рано кметът на Ловеч Корнелия Маринова се срещна с двамата режисьори и част от участниците в събитията. Община Ловеч за първи път се включва в организацията на събитията в памет на жертвите в лагера „Слънчев бряг“. Досега нито един кмет от БСП не посмя да признае фактите, случили се в лагера в периода 1959 – 1962 г., където по официални данни без съд и присъда са избити над 150 души.
Програмата днес включва традиционното шествие до лагера и кръгла маса, която започва в събота в 9,30 часа в дом „Преслав“. Традиционното шествие и поклонение пред жертвите на комунистическия терор тръгва в 11.15 часа от площада пред Областна администрация, има и осигурен автобус. Поклонението на лагера е в 12 часа и започва с панихида, която ще отслужи Ловчанският митрополит Гавриил.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.