Рекорден брой участници на женското рали, въпреки липсата на бившите победители

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Рекорден брой състезателки и при хубаво време в събота се проведе традиционното автомобилно състезание за жени на гаровия площад в Ловеч. Това стана въпреки липсата на традиционните победители в миналите състезания – дамите от „Дигол“. Изгряха обаче нови звезди – например момичетата от фолклорна формация „Магия“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вержиния от „Магия“


Организаторите Община Ловеч и Съюзът на българските автомобилисти в Ловеч бяха създали стройна организация за ралито, което премина при голямо оспорване и спортни страсти.
Заместник-кметът на Община Ловеч инж. Ивелина Радевска, която е и председател на организационния комитет, откри състезанието.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Зам.-кметът Ивелина Радевска

„Стига са разказвали мъжете вицове какви шофьорки сме! Днес те ще ни дишат праха и ще ни мерят секундите. Защото, ако питате мен, няма по-добър водач от жената – ние можем да управляваме както в семейството, така и в службата, и в общината, навсякъде“, каза тя в словото си.
След това инж. Ивелина Радевска направи демонстрационна обиколка със състезателя Любомир Кючуков по трасето за ралито с приложен характер. За втора година има и нов зрелищен елемент – водачите трябва да пренесат чаша с вода от една маса на друга с ръка през прозореца на колата.
На старт застанаха 19 дами от 6 отбора, разделени по групи в зависимост от кубатурата на двигателя на автомобила. Община Ловеч участваше с отбор от две състезателки – Даниела Събева и Даниела Панчева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Случва се и това

В клас I (автомобили с кубатура на двигателя до 1400 куб. см.) победата грабна Стела Събчева (ТП на НОИ-Ловеч) с „Рено Клио”, изпреварила Стефка Анастасова („Бързи и яростни”) с „Голф 4” и Даниела Панчева (Община Ловеч) с „Фолксваген Поло”.
В клас ІІ (автомобили с кубатура на двигателя от 1401 до 1600 куб. см.) победителка стана Вержиния Илиева („Магия”) с автомобил „Пежо 307”, следвана от Мадлена Петрова от отбора на „Грация” с „Рено Клио” и Славена Мицова („Литекс Моторс”) с „Грейт Уол Волекс С10”.
В клас ІІІ (над 1601 кубика) триумфира представителката на „Грация” Теодора Цветанова с „Пежо 307”, с подгласнички Кристина Петкова („Бързи и Яростни”) с „Мазда MX3” и Венислава Колева („Магия”) с „Фолксваген голф”.
Отборната победа пък спечели тимът на „Грация” с актив от 43 точки, следван от представителките на Фолклорна формация „Магия” с 40 т. и ТП на НОИ с 37 т. След тях се наредиха „Бързи и яростни” (36 т.), „Литекс Моторс” (27 т.) и Община Ловеч (25 т.).

Отборното класиране

Отборното класиране

Награ дите на победителките и призьорките в индивидуалното и отборно класиране връчиха заместник-кметът на Община Ловеч Ивелина Радевска, управителят на „Еко“ ЕАД-Ловеч Павлин Иванов, заместник-председателят на организационния комитет Валентина Янкова и автомобилният ас Ивелин Йончев.
Организаторите присъдиха и няколко индивидуални отличия. Приза на фирма „Лаура” за най-атрактивна състезателка спечели Кристина Петкова. Наградата за най-млада състезателка получи Велиана Събчева, а Катя Кънчева бе отличена като най-дългогодишен участник.
След състезанието капитанът на тима на ТП на НОИ Стела Събчева обяви, че паричната премия, получена от отбора, ще бъде дарена за лечението на техен колега.
Женското автомобилно рали е стара традиция за Ловеч. То е прекъснато през 1988 г., но през 2004 г. е възобновено по инициатива на Община Ловеч и местната организация на Съюза на българските автомобилисти.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.