Шествие, дискусия, срещи и филм в памет на жертвите в лагера „Слънчев бряг“

 

n naidenov A2Широк кръг от събития се организират тази година в Ловеч в памет на жертвите в лагера „Слънчев бряг“, като за първи път в тях се включва и общината. Програмата включва шествие, дискусия, срещи с автори и прожекция на филм.
Проявите са два дни, на 25 и 26 март, като основното събитие е вторият ден, събота.

Тогава Съюзът на демократичните сили – Ловеч, организира традиционното-шествие и поклонение пред жертвите на комунистическия терор в лагера край Ловеч. Пешеходното шествието ще тръгне в 11.15 часа от площада пред сградата на Областна администрация, ще има и осигурен автобус. Поклонението на мястото на бившия лагер ще започне в 12 часа с панихида, която ще отслужи Ловчанският митрополит Гавриил, съобщават още от СДС. Очаква се да присъстват бивши лагерници и други репресирани лица, политици, общественици и граждани. По предварителна информация в Ловеч ще пристигне зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, както и цялото ръководство на СДС.
Програмата включва още прожекции на филми, срещи с автори и дискусия, съобщиха от общинската администрация.
На 25 март, петък, от 18 часа в салона на Драматичния театър ще бъде представен документалният филм „Народен дом на терора“ на режисьора Стойчо Шишков. Авторът лично ще разкаже за работата над творбата.
На следващия ден е кръглата маса на тема „Лагерът край Ловеч – памет и свидетелства“. Дискусията ще започне в 9.30 часа в зала 109 на Дом „Преслав“ и в нея ще участват Иван Семков, Ана Лулева, Иван Иванов, Мимоза Димитрова, Лили Друмева, Христо Христов, Иван Терзиев, Горан Благоев.
Вечерта в събота в Клуба на дейците на културата от 17,30 часа е срещата с родения в Ловеч режисьор Иван Терзиев, който ще разкаже за цензурирания по времето на социализма филм „Селцето“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.