Цветан Георгиев – усмихнатият зам.-кмет на Ловеч разказва за себе си и работата

cvetan georgiev 1Едно от новите лица в общинската администрация в Ловеч е зам.-кметът Цветан Георгиев. Дойде от Угърчин, където заемаше същия пост, но си е ловчалия. Сега е в екипа на кмета Корнелия Маринова, отговаря за общинска собственост, икономическа политика и местни приходи.


Цветан Георгиев е роден на 2 март 1970 г. в Угърчин. Завършил е Механотехникума в Ловеч, а след това Техническия университет в Габрово, магистър е по „Електрически машини и апарати”. После придобива втора магистратура по „Комуникационна техника и технологии” в Русенския университет „Ангел Кънчев”. Работил е в БТК 10 години, седем като началник на „Далекосъобщения”- клон Ловеч. Една година работи като секретар в община Угърчин и 10 като зам.-кмет. Баща е на две деца – син и дъщеря.
Животът ми започва много интересно и се надявам така да продължи с късмет, с усмивка разказва Цветан Георгиев. Усмивката не слиза от лицето му до края на срещата, може би защото утре има рожден ден (разговорът е от 1 март – бел.ред.). По-късно се убеждавам, че той обича да се усмихва и това го прави открит към околните хора. Без неудобство разказва как майка му на път за болницата се наложило да го роди в снега, на един шлифер – линейката била заета. Пъпът ми е хвърлен в Угърчин, затова ме тегли все натам, смее се Цветан. Бащата е геолог и пътува по сондите. До 7 години го гледа баба му, заедно с по-големия брат Красимир (р. 1968 г.). Цветан е средният брат, а най-малкият е Станислав Георгиев, известен лекоатлет, сега е в САЩ.
Училище децата карат в Ловеч при родителите си. Цветан учи в училищата „Марко Иванов“ и Механото (1989 г. с курсов ръководител Иван Ненов), после в казармата, в първия набор с намален срок от 2 на 1,5 година в гранични войски (пак късмет!). Като ученик има завършен маратон 42 км за наградата на София, бил е и воден спасител. Момчето често работи през лятото, за да си помага с пари за учението. Всички следващи дейности и служби също са съпроводени с късмет, твърди Георгиев, който започва в БТК като обикновен техник. В кариерата си върви последователно нагоре, с труд и постоянство, винаги разчита и на колектива.
Сега за Георгиев истинското предизвикателство са задачите, проблемите и бъдещето на ловешката община. Споделя, че към момента общинските задължения са към 8 млн. лв., като дългосрочните са 6,5 млн. лв., а краткосрочните (тук влизат и дълговете за сметището) са 1,2 млн. лева. Най-голямото плащане е до началото на м. май от 437 790 лв. Това е окончателното плащане за свлачището на пътя към Стратеш. Пътят е обект първа категория, ще го приема държавна комисия.
Георгиев разкрива подробности за туристическото влакче, което беше купено м. г. от общината като атракция. Реално общината е платила авансовата сума от 179 000 лв., след което е направен протокол на 07. 07. 2014 г., а после е изплатена и останалата част до 359 732 лв. Но влакчето пък не може да бъде регистрирано, защото общината не е прехвърлила собствеността от частната фирма-продавач. Малко по-късно то е вече бракувано от варненската фирма, на която по документи продължава да е собственост. Чак след бракуването влакчето вече е регистрирано в Ловеч като ППС, а не като МПС. Със случая се занимават съответните служби, а влакчето никога няма да тръгне по ловешките улици, категоричен зам.-кметът.
Не без гордост Георгиев споделя, че е вещ по европейските програми. Още в Угърчин се е специализирал, трудно можеш да знаеш повече от него за срокове, условия, подробности за проектите. Разкрива и една своя болка:
„Никой не спазва един важен принцип на ефективност на инвестиционния проект. Това е балансът между качество, количество, цена и срок на изпълнение. На ниска цена да получиш високо качество, както и да изпълниш всичките количества в поставения срок, иначе следват корекции“, сподели Георгиев. А на въпроса защо българинът не спазва тези условия, той отговори: „Защото му дават възможност да не ги спазва. Когато дадеш възможност на човек да не ги изпълнява тези неща, ти всъщност правиш компромис, а тръгнеш ли натам, по-добре не се занимавай с проекти.”
Според Георгиев за четири години общината ще реализира заложената инвестиционна програма, като се наблегне на социалната, образователната и културната инфраструктура.
Какво прави в свободното време? Ходи на лов с ловджийското си куче Бела (сега обаче няма време), обича да пътува, да гледа лека атлетика, биатлон и плуване. В края на разговора зам.-кметът споделя един мъдър съвет, чут от баба си: „Ако човек мисли добро и се стреми да го направи, който и да му пречи, то ще се случи, щом човекът е добър.”
Адриана Данова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.