ТРЕТИ МАРТ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

3 MART RB

Трети март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство от 1888 г. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. С решение на Парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

На 3 март 1878 г. в истанбулското предградие Сан Стефано е подписан Мирен договор, съгласно който се създава голяма независима българска държава – “Велика България”.

Представителите на Русия и Турция подписват мирния договор около 17 часа на 3 март 1878 г. в Сан Стефано. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и се създава автономно, трибутарно българско княжество с християнско правителство и народна милиция. Предвижда се окончателните граници на Княжеството да се определят от смесена руско-турска комисия, но предварително се уточнява, че се създава голяма независима българска държава – “Велика България”, простираща се “от море до море” (от Черно море до Егейско) и включваща в състава си, както северната част на страната, така и южните области (Източна Румелия и Македония).

Според договора начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде избран от народа, утвърден от Високата порта и одобрен от Великите сили. Събрание от избрани български първенци трябва да обсъди и приеме основния закон на страната. С цел подпомагане на българския народ в началните стъпки на неговото държавно управление се предвижда в страната за срок от две години да остане временно руско управление. Османската империя няма право да държи турски войски в Княжеството. Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени и лични имоти в България. Третира се плащането на годишен данък.

На база на Санстефанския мирен договор своята независимост узаконяват също Румъния, Сърбия и Черна гора. Румъния получава Северна Добруджа, срещу което отстъпва Южна Бесарабия на Русия. На Сърбия е дадена Нишка област. Също на база на мирния договор в о. Крит трябва да влезе в сила Органическият устав от 1868 г. Босна и Херцеговина получават административна автономия. Урежда се корабоплаването през Босфора и Дарданелите. През тях свободно могат да преминават в мирно и военно време търговски кораби на неутралните държави.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.