Стотици горди българи в Ловеч и в околните села почетоха Трети март

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Стотици граждани на площад „Тодор Кирков“ в Ловеч днес в 11 часа наблюдаваха ритуала с поднасяне на венци и цветя по случай Националния празник на Република България Трети март.

За празника в Ловеч бяха депутатите от Ловешки избирателен район Антон Долапчиев и Джейхан Ибрямов, заместник-кметове на Община Ловеч,

общински съветници, ръководители на администрации.
„Зад датата Трети март стоят поредица дълги и кървави събития, едно от които се случва на този площад и паметникът на Тодор Кирков е доказателство за него. Свободата минава по тесните улици на Вароша, за да се възвиси до днешния паметник на Васил Левски.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Стремежът към нова българска държавност е горял в сърцата на всички ловчалии и аз вярвам, че и днес този пламък е жив“, каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
Затова най-важният урок, който ни завещаха героите, е да работим саможертвено за доброто на нашия народ, с грижа и мисъл за следващите поколения, така, както и те милееха за България, подчерта Корнелия Маринова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След като бяха поднесени венците, присъстващите на площада с едноминутно мълчание на колене се преклониха пред паметта на загиналите за Освобождението на България.
В програмата участваха общинския духов оркестър, вокална група и танцов състав „Магия“, а малката Ния Цачева от ОУ „Васил Левски“ затрогващо изпълни стихотворението „Аз съм българче!
Сутринта ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за загиналите и благодарствен молебен в катедралния храм „Света Троица“. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите в двора на храма и на паметната плоча на Цачо Шишков, на „Кървавия камък“ в кв. „Дръстене”, пред паметниците на Алеята на българо-руската дружба, Белия и Черния паметник, на паметника на Васил Йонков – Гложенеца в парка „Стратеш“.

Тържествените събития в Ловеч започнаха още снощи, когато в Драматичен театър Ловеч се проведе празничен концерт в чест на Трети март. Тържествени слова произнесоха кметът на Общината Корнелия Маринова и митрополит Гавриил.
В програмата участваха „Пееща дъга“ към Ловчанско читалище „Наука-1870“ , духов оркестър Ловеч, мъжка вокална група към смесен хор „Панайот Пипков“, Иван Калов – цигулка, Валерий Хомяков – пиано, Стоян Груев с две песни, смесен хор „Панайот Пипков“ към Ловчанско читалище „Наука-1870“.
Националният празник се отбелязва и в селата на Община Ловеч.

praznik 7777 yoglav
В село Йоглав празникът започна с гърмежи на черешовото топче, съобщи Еленка Щерева, секретар на читалището. Групата самодейци от фолклорна група „ Югла” и много деца проведоха дефиле с песни и развети знамена по улица „Трети март”. Специален гост на тържеството беше заместник председателят на Общински съвет – Ловеч, Даниела Димова-Събева, която поздрави всички за празника.
В Горно Павликене поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите във войните в знак на признателност и така отпразнуваха датата.
В знак на признателност и почит към загиналите за свободата на България, жителите на село Горан поднасяне на цветя и венец от името на читалището. Слово за историческите събития изнесе кметът на селото Надежда Петкова.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.