Туристическо влакче продължава да се пълни със съмнения и абсурди

vlakcheto

Влакче за около 10 000 лв. е продадена общината за 359 732 лв.

 

Докато атракционното туристическо влакче на Ловеч зимува в старата казарма, неговата кратка история продължава да се изпълва със съмнения и абсурди.

Оказва се, според наш източник, че неговата собственост никога не е прехвърляна на Община Ловеч, нищо, че е платено. На всичкото отгоре е бракувано от собствениците.

Всичко това струва  на ловешката община за 359 732 лв. Същевременно продължават твърдения, че влакчето е добра инвестиция, тъй като е донесло за един месец 2000 лв. приходи от билети. Проста сметка показва, че би се изплатило за 12 години. Ако всеки месец е летен и ако не е…бракувано?!

Общинският съветник Иво Райно изнесе още смущаващи факти в статията си „Локомотив и два вагона съмнения“, пусната в неговия блог.

Така става ясно, че на 3.09.2014 г. се сключва договор между Община Ловеч, представлявана от Минчо Казанджиев, и „Еврогеймз“ ДЗЗД, представлявана от Богдана Димитрова, и „ЕТ-2002-Константин Димитров“, представлявана от Константин Димитров за „Доставка на атракционен локомотив с два вагона“. Цената е 299 777 лева без ДДС (359 732 с ДДС). Обявлението за поръчката е публично и може да бъде прочетено.

Но как така половин година преди обществената поръчка е подготвено точно такова влакче, каквото се търси в Ловеч?!

Ето как: На 3.12.2013 г. фирмата „ЕТ-2002 -Константин Димитров“ купува автомобил „Great wall Hover“ с лизингова схема за 60 месеца и първоначална вноска от малко над 3000 лв. и обща стойност от 14 418, 47 без ДДС (общо около 17 300 лв.).

На 29.01.2014 г. автомобилът е регистриран като товарен автомобил с бял цвят. Започва серия от технически корекции и подобрения – скоростта е намалена на 25 км/ч, броят на местата от 1+4 е променен на само едно. Тези параметри точно съвпадат с обществената поръчка за влакче, която е обявена чак през юни. Автомобилът получава удостоверение за изменение на конструкцията на 9.06.2014. В обществената поръчка редом до локомотив ще бъдат записани и два вагона с по 24 седящи места. Те са доставени, в документите имат регистрационен талон от 17.05.2006 г.  като ремаркета „Астра – 9“ с по 24 места.

Община Ловеч и фирмата „ЕТ-2002-Константин Димитров“ на 15.09.2014 година подписват договор за окончателно прехвърляне на автомобила “Great Wall Hover“, като се доплащат още 5000 лв. Ако добавим месечните лизингови вноски от януари до август излиза, че фирмата е придобила автомобила за около 10 000 лева. След това с двете ремаркета (нямат цена в документите!) ги продава на общината в Ловеч за 359 732 лв.

Така общината поръчва локомотив, но получава нещо като товарен автомобил, според талона, придружаващ доставката. След направените модификации обаче става невъзможна регистрацията на т.н. „влакче“ като МПС и годно да се движи по улиците на Ловеч. Затова КАТ отказва и „влакчето“ е регистрирано като пътно –транспортно средство, нещо като тип „каруца“. Може би това е повод да се бракува…

Ясно е, че нашата община е била наясно с тези обстоятелства, но не ги е намерила за нередни и е приела доставката. Фактите обаче са скандални и пораждат сериозни въпроси. В договора  с фирмата стоят подписите на Минчо Казанджиев, Пенка Николова, Димитър Димитров, Камелия Вълчанова. Поне те трябва да отговорят как става така?

Един коментар към “Туристическо влакче продължава да се пълни със съмнения и абсурди

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.