Заявления vs танкове. Видео в помощ на „достъпниците“ от ПДИ

tank

Наричат на шега хората, които ползват Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) „достъпници“. Отскоро те могат да ползват за дейността си и кратко 18 минутно видео, които дава основните точки и няколко примера в областта на достъпа до тайните на властта. Един от примерите разказва как бе разкрита „страшната тайна“ за вкопаните немски танкове „Панцер“ на южната граница край Ямбол.


Филмът на ПДИ „Имам правото да знам“ бе представен за първи път на конференцията „Достъпът до информация – инструмент за постигане на нашите цели“ на 29.01.2016 в София. Филмът е произведен от екип на АГИТПРОП ООД по поръчка на „Програма достъп до информация“.
Сега филмът може да се види и в интернет – виж линкове.
http://www.aip-bg.org/video/play.php?id=101588
В Youtube канала на ПДИ https://youtu.be/DF2vjYF91UQ.
Версия с английски субтитри е достъпна на https://youtu.be/3IE7ySGeOUA

Видеото показва как се търси и получава обществена информация от органите на власт по ЗДОИ.
„Всяко едно друго право започва от достъпа до информация. С правото на достъп започва и изграждането на доверието в легитимността на институциите“ припомня изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева в началото на филма.
Филмът предлага казуси на неправителствени организации и журналисти, които за целите на обществени каузи или журналистически разследвания са подавали заявления за достъп до информация до различни институции, получавали са откази, водили са съдебни дела. Правният коментар е на Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ.
Участват Денница Кюранова (Общност на софийски граждански сдружения – Инициатива „Граждани за зелена София“), Антони Георгиев (гл. редактор, сп. „Vagabond“), Росен Босев (журналист, в. „Капитал“) и Александър Дунчев (експерт по горите, Световен фонд за дивата природа).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.