Новият храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч готов до есента

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Новият катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч да бъде довършен и осветен до есента на 2016, заяви Ловчанският митрополит Гавриил. Вече е сключен договор и се изработва централният иконостас. Той ще бъде изцяло от дърво с богата дърворезба, дело на майстори от Смолян. Рисуват се и иконите за него. Иконостасът се очаква да бъде готов до септември.
Дядо Гавриил припомни, че през миналата година е бил изрисуван централният купол на църквата. Вече са готови и детайлите от подовата настилка от мрамор. Текат довършителни работи и в други помещения в храма – магазин, библиотека и приемна.
До момента за строежа на храма са вложени около 3,2 милиона лева, а за довършването му са нужни 300-400 хиляди лева, добави владиката.
Той каза още, че вече е изградена камбанарията на църквата „Св. Богородица – Ястреб“ на Сливешкия манастир.
През 2015 година са окончателно ремонтирани 10 църкви и манастири от одобрени за финансиране 22 със средства от Програмата за развитие на селските райони. Извършено е цялостно обновяване, ремонтирани са фасадите, покривните конструкции, сменена и дограмата и е подобрена инфраструктурата около храмовете.
Тази година се изработват проекти за кандидатстване за средства за ремонт на още 20 църкви.
Със средства на митрополията е изграден нов параклис в село Скравена, община Ботевград, а на груб строеж са изградени храмове в махала „Длъжковска“ и село Черни Осъм, община Троян, каза още митрополит Гавриил. (по БТА)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.